Növénykondicionáló és Vetőmag: a közeljövőben sokat fogunk hallani róluk. Jelenleg a növénykondicionáló készítmények egyre inkább középpontba kerülnek mezőgazdasági magazinokban és az ágazatot érintő közleményekben.

 

Egyre több kutató és mezőgazdasági szakember van meggyőződve arról, hogy a növénykondicionáló termékek alkalmazása jelenti a fenntartható mezőgazdaság megvalósításának harmadik oszlopát, a hatékony termelést.

A növények termelési potenciáljának fenntartása és növelése érdekében – figyelembe véve az éghajlatváltozást, valamint a növényvédő szerek és szintetikus műtrágyák használatának az európai zöld megállapodásban előirányzott korlátozásait – nagy elvárások vannak az új genetikai technikákkal és a mezőgazdaság innovációjával szemben. Ezért nagy figyelmet érdemel az a hozzájárulás, amelyet korunkban a mikrobiológia nyújthat mind az ökológiai, mind az integrált gazdálkodásban.

 

A pozitív hatás már nem kérdés

A növénykondicionáló készítmények pozitív hatása a termesztett növények esetében öt irányban mutatkozik meg:

  • biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni rezisztencia
  • növény fejlődésének gyorsulása
  • tápanyag-felhasználás hatékonysága
  • termés mennyiségének növekedése
  • termés minőségének javulása

Az eredményeket mára széles körben igazolták, és megkérdőjelezhetetlenek. Ráadásul bebizonyosodott, hogy a növénykondicionáló készítmények egyes kertészeti és szántóföldi kultúrákon történő alkalmazása 10-20 százalékkal csökkentette a CO2 kibocsátását.

A növénykondicionáló termékek használata a környezetszennyezés csökkentését és a biodiverzitás védelmét is jelenti, így piacuk folyamatosan növekszik, globálisan évi 10 százalék körüli növekedéssel és 3,5 milliárd eurós forgalommal.

 

Megtérülés és szűk keresztmetszet

A növénykondicionáló használat gazdasági megtérülését teljes körűen kell értékelni. Valójában a növénykondicionáló készítményeket főleg gyümölcs- és zöldségfajtákon használják, amelyek magasabb jövedelmet tudnak kínálni a termelőknek.

A közelmúltban végzett elemzések azt mutatják, hogy minden növénykondicionáló készítményre költött euró 2,78 szoros megtérülést eredményez. A növénykondicionáló készítmények szűk keresztmetszete a növényeken való rövid hatásosságuk; ezért a szezonban többször (fajtól és környezettől függően akár 9 kezelést alkalmazva a tenyészidőszakban) kell őket kijuttatni, a növények 2-3 leveles állapotától kezdve.

További ugrásszerű fejlődésre van szükség, amelyet növénykondicionáló készítmények közvetlenül a vetőmagra történő felhordása jelenthet.

 

Növénykondicionáló és Vetőmag, az Új Határvonal

A szakemberek közvetlenül a vetőmagon alkalmazott növénykondicionáló készítményekkel végzett kezeléseken dolgoznak. Ez a megoldás, amennyiben teljes funkcionalitása beigazolódik, döntő előrelépést jelenthet e termékek használatában.

Először is, a növénykondicionáló készítmény vetőmagokon való elosztása nagyobb hatékonyságot garantálhat, köszönhetően a növekedés nagyon korai szakaszától való jelenlétüknek. Hatásuk hosszabb időtartamát is lehetővé teheti, csökkentve a további kezelések számát a későbbi szakaszokban.

Ha ezek beigazolódnak, akkor a növénykondicionáló készítmények közvetlenül a vetőmagokon való használata – csávázás – két fontos eredményhez vezethet: jobb teljesítményhez és egyben alacsonyabb költségekhez.

A folyamatban lévő kutatásnak és kísérletezésnek meg kell adnia a válaszokat és meg kell erősítenie a reményeket. Ma már tudjuk, hogy a vetőmagvakra kijuttatott növénykondicionáló készítmények nehéz helyzetekben is meghatározzák a csírázás javulását, jelentős starter hatást, a palánták életerejének és az átültetés utáni teljesítőképességének növekedését, valamint a jobb terméshozamot eredményeznek.

Mindez integrált mezőgazdaság keretében, a megfelelő termesztési technikák mellett lehetséges.

 

Már bizonyított növénykondicionáló készítmények rendelkezésre állnak

Vannak már olyan növénykondicionáló készítmények, melyeket csávázószerként is lehet alkalmazni, és ezt az engedélyokiratban is jóváhagyták.

Az egyik, már többszörösen bizonyított készítmény az ALBIT, melyet sajátosságaiból adódóan rendkívül kis mennyiségben, így igen gazdaságosan lehet alkalmazni.

A vetőmagok kezelése során az ALBIT-tal kezelt magok kelése egyöntetűbb, a növények gyökérzete dúsabb lesz, több oldalelágazást tartalmaz és a fiatal növény jobban átvészeli a telet, tavaszi vetésnél a tavaszi hidegsokkot.

 

Az út tehát világos, és a megfelelő készítmény is rendelkezésre áll.


HIRDETÉS


Címkék: , ,
Megosztás: