Hogyan működik?

A vetőmagok kezelése során (csávázószerekkel együtt alkalmazható) az ALBIT-tal kezelt magok kelése egyöntetűbb, a növények gyökérzete dúsabb lesz, több oldalelágazást tartalmaz és a fiatal növény jobban átvészeli a telet, tavaszi vetésnél a tavaszi hidegsokkot. Ha nem tudunk ALBIT-tal csávázni, és van lehetőség folyékony starter kijuttatására, akkor az ALBIT 300 ml/ha dózisa helyettesíti az ALBIT-os csávázást, továbbá serkenti a talajélet beindulását, a talaj számára kedvező mikroorganizmusok elszaporodását segíti.

 

Az ALBIT-tal kezelt magok kelése egyöntetűbb

 

Aszály esetén az ALBIT hatására (búzánál) a növények vízvisszatartó képessége 4-28%-kal, a levelek víztartalma 7-10%-kal, a hőellenállás 18-60%-kal nőtt, a transpirációs intenzitása pedig 31-66%-kal csökkent.

Az ALBIT talajon keresztüli hatással is rendelkezik. Ennek egyik oka a megnövekedett gyökértömeg és oldalhajtások száma, és a gyökérbetegségekkel szembeni ellenállóság növekedése. A másik ok, pedig az, hogy az ALBIT képes serkenti a talaj hasznos mikroorganizmusainak működését. Az ALBIT használatával a kijuttatott műtrágya jobban hasznosul, azonos termés eléréséhez kevesebb műtrágya is elegendő.

 • Az ALBIT univerzális biotechnológiai termék, mely pozitív hatást gyakorol a
  termesztett, hajtatott kultúrákban, ezt 60 növényen elvégzett 500 kísérlet támasztotta
  alá
 • Hagyományos növényvédőszerekkel és műtrágyákkal együtt tankkeverékben
  kijuttatható. Az ALBIT csökkenti a kemikáliák okozta stresszt, műtrágyák okozta
  perzselést. Az ALBIT a herbicidekkel együtt történő kijuttatása átlagosan 16 %-kal
  növeli a hozamot a tiszta herbicid kezeléshez képest
 • Az ALBIT 10-60% -kal növeli a növények szárazság- és hőállóságát
 • Az ALBIT javítja a termés minőségét (a gluténtartalom a búzában, az olaj a
  repcemagban), csökkenti a egyes mikotoxinok szennyezését
 • Az immunizálás természetes mechanizmusai révén az ALBIT sokkal ellenállóbbá teszi
  a növényeket a betegségekkel szemben. Javítja a fungicidek hatását és a műtrágyák
  hasznosulását
 • Alacsony ár, megbízhatóság, állandó eredményeket nyújt évről évre, különböző
  időjárási és talajviszonyok mellett, különféle növényeken.
 • Nem mérgező: Nincs káros emberi, állati vagy környezeti hatás (8-szor kevésbé
  mérgező, mint az étkezési só).
 • Az ALBIT több mint 20 éve sikeresen használják a gazdák 25 országban,
  Németországtól és Svájctól kezdve Kínáig, Dél-Koreáig és Ausztráliáig,
  Csehországban 300 000 ha-on
 • Az ALBIT nagyon kompakt (1 liter kb. 25 hektár kezelésére szolgál). Könnyen
  használható, folyékony termék. Felhasználhatósági idő 3 év.

 

ALBIT alkalmazása őszi búzában

Őszi/Tavaszi búza: csávázás 40ml/t mennyiséggel, gombaölő csávázószerrel együtt felvinni, itt a csávázószer nem befolyásolja az ALBIT hatékonyságát pár hónapig. Ha már csávázott vetőmagot akarunk kezelni ALBIT-tal, akkor azt 24 órán belül el kell vetni, a megfelelő hatás érdekében. Az ALBIT-al történő csávázás 5-7%-al javítja a magok csírázását és akár 10%-al növeli az áttelelő növények számát, növeli a gyökértömeget, a gyökérzet hosszát, enyhe ősz,
tél esetében növeli a gombabetegségekkel szembeni állóképességet.

 

Látványos gyökérfejlődés ALBIT hatására

 
A legjobb hatás elérése érdekében kétszeri lombkezelés ajánlott. Az első kezelést a bokrosodás eleje és vége közötti időpontra időzítsük (BBCH 20-40). Ez lehet a tavaszi gyomirtással egy menetben, vagy az első gombavédelem alkalmával, az ajánlott dózis 40 ml/ha

 

 

A második kezelést kalászhányás kezdete, virágzás vége közötti időtartamra időzítsük (BBCH 50-70), kalászvédelemmel egy menetben. A második kezelés 20-30 %-al növeli az első kezelés hatékonyságát. Az ALBIT-os kezelés hatására növekszik a kalásztengely hossza, nő az ezermag tömege, nő a fehérje és sikértartalom. Aszályos körülmények között a növények aszálytűrő képessége 10-60 %-al nő.

 

 

 ALBIT alkalmazása árpában

Árpa: alkalmazása hasonlóan mint a búzánál. Vetőmag csávázása és lombkezelés bokrosodás végéig (BBCH 20-40), második kezelés zászlóslevél kiterülésétől virágzás végéig (BBCH 40- 70).

 

Sörárpa termesztés során a vetőmag csávázása és az első kezelés ajánlott a fehérjetartalom lehetséges növekedése miatt. Ilyen irányú kísérleteket nem végeztek, de a búzánál tapasztalható fehérjetartalom növekedés miatt nem ajánlott a második lombkezelés. Sörárpa termesztésnél az erős, jól fejlett állomány az optimális tápanyaggazdálkodás mellett megfelelő fehérjetartalommal és termésszinttel szokott párosulni.

Forrás: Agromag Kft.

 


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: