Az Albit növénykondicionáló készítményt már több éve sikeresen alkalmazzák kukorica termesztésében a világ számos országában. Hazánkban még kevesen ismerik az Albit használatában rejlő lehetőségeket, ugyanakkor az utóbbi évek szélsőséges időjárása és a szárazság szinte elengedhetetlenné teszik az Albit stresszel szemben mutatott hatásainak kiaknázását.

 

Mi is az Albit?

Az Albit hatóanyaga egy mikrobiális úton, baktériumok segítségével előállított természetes biopolimer, a poli-β-hidroxibutirát, rövidítve: PHB.
A PHB nem más, mint a talajban is megtalálható hasznos baktériumok természetes tartalék tápanyag tároló vegyülete, olyan, mint a keményítő a növények, vagy a zsír és a glikogén az állatok esetében.

 

Az Albit hatásai

A növényekben minden külső stresszhatás végső soron reaktív oxigénvegyületek felhalmozódásához és a klorofill károsodásához vezet, aminek a hatásait az előzőekben leírtak szerint az Albit fokozottan képes kivédeni, így az Albit-tal kezelt növények sokkal jobb stresszállósággal rendelkeznek.

Másik hatása az Albit használatakor jelentkező NADPH-oxidáz aktivitásnak, hogy szuperoxidok és peroxidok képződnek. A superoxidok és peroxidok közvetlen biocid hatással is bírnak a növénybe behatolni képes kórokozókra. Másrészt a szalicilsav szintézisét indítják el, ami egy nagyon aktív vegyület. A szalicilsav a növényi szöveteket rezisztensekké teszi a kórokozók és a növényt károsító betegségekkel szemben. Hatására a növényi sejtekben a fitoalexinek (a kórokozók fejlődését megakadályozó természetes vegyületek) szintézise fokozódik.

 

Az Albit hatása a rizoszférára

Az Albit nem csak a növényi sejteken keresztül tudja kifejteni hatását, de közvetetten a gyökerekkel közösségben élő mikroorganizmusokon, a rizoszférán keresztül is.

Amikor a PHB bejut a gyökerek környezetébe meg tudja változtatni a rizoszféra mikrobaközösségét, aminek eredményeképpen az olyan patogén fajok, mint a Fusárium elnyomódnak, míg a Cladosporium, a Trichoderma és a Gliocladium nemzetségekbe tartozó jótékony gombák elszaporodnak (akár 600%-kal is nő a számuk a kontroll területekhez képest).

 

Kukorica

 

Albit használata csávázószerként

 

Az Albit kukoricára gyakorolt maximális hatása érdekében vetés előtti vetőmagkezelés (100 ml/t) javasolt. Az Albit bevonása a vetőmagkezelés ipari technológiájába nagy növekedésserkentő hatást biztosít a növény fejlődésének korai szakaszától kezdve, felgyorsítja a csírázást, 25-40%-kal növeli a levélpermetezések hatékonyságát.

 

 

 

A vetőmagok kezelése során (csávázószerekkel együtt alkalmazható) az Albit-tal kezelt magok kelése egyöntetűbb, a növények gyökérzete dúsabb lesz, a növény jobban átvészeli a vetést követő esetleges hidegsokkot, vagy szárazságot. Ha nem tudunk Albit-tal csávázni, és van lehetőség folyékony starter kijuttatására, akkor az Albit 300 ml/ha dózisa helyettesíti az Albit-os csávázást, továbbá serkenti a talajélet beindulását, a talaj számára kedvező mikroorganizmusok elszaporodásának segítésével.

 

Albit használata növénykondicionáló készítményként

 

Az Albit növénykondicionáló alkalmazásával elérhető célok:

• a növekedés és fejlődés aktiválása
• az ellenálló képesség növelése a betegségekkel és a kedvezőtlen környezetei tényezőkkel szemben
• zöldtömeg (biomassza hozam) növelése
• a terméshozam növelése
• a termés minőségének javítása

Ajánlott dózis:

40 ml / ha Albit, 300 liter vízmennyiséggel kijuttatva

Kezelések száma:

1 vagy 2 kezelés

Kijuttatás:

Állománykezelés lombpermetezéssel
az első kezelés 3 – 6 leveles állapotban (BBCH 13 – 16)
második kezelés a bimbózástól a virágzás kezdetéig (BBCH 50 – 65)


Az Albit keverhető és egy menetben kijuttatható herbicidekkel, növényvédő szerekkel, valamint folyékony műtrágyákkal, így költséghatékonyan alkalmazható.
Az első kezelés (3 -6 leveles állapotban) a hatékonyabb, a második kezeléssel erre tudunk ráerősíteni, kiegészítő kezelésként.

 

Albit növénykondicionáló vásárláshoz kérjen ajánlatot!


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: