A lisztharmat az egyik igen gyakori gombabetegség a konyhakertekben. Elég egy kicsit hosszabb párás, esős idő, máris felüti a fejét, és lisztes bevonatot találsz a leveleken, hajtásokon. A fertőzés fokától függően a szódabikarbónás permetezés hatásos védelem lehet.

 

A legfontosabb a megelőzés

Mint minden betegség esetében, első a megfelelő fajtaválasztás, a jó minőségű vetőmag és palánta, a megfelelő külső feltételek biztosítása. Az időjárást ugyan nem tudod befolyásolni, de a növénysűrűség csökkentése, az árnyékos, pangóvizes helyek kerülése mind egy-egy pofon a gombafertőzésnek.

A sorokat az uralkodó széliránynak megfelelően telepítsd, nem szabad elhanyagolni a zöldmunkát, minden esetben a széllel jól átjárható sorok és lomb biztosítása a cél.

A növényt segít ellenállóvá tenni a tejes permetezés (egyharmad tej/kétharmad esővíz), sőt a hatást tovább fokozhatod, ha csalánlével hígítod a tejet. Nem muszáj orrfacsaró erjesztett csalánlét használni, megteszi a csalántea is.

A különböző növénykondicionáló szerek hozzákeverése, további extrákkal szolgáltat a növényeknek. A permetezést saját tapasztalatunk szerint hetente, de szükség esetén, pl. gombaveszély esetén, a növénykondicionáló szert kihagyva akár naponta permetezhetsz a csalánleveles-tejes permetlével.

 

Ha már megjelentek a lisztharmat fertőzés tünetei

Miután ezek a beavatkozások is szelídek, nem zárható ki, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére is megjelenik a gombafertőzés. Ha már felütötte a fejét, SOS be kell avatkozni! Gyenge fertőzés esetén el kell távolítani a fertőzött részeket, azonban sokszor még ez sem elég. Ekkor jöhet a szódabikarbóna!

A szódabikarbóna (nátrium hidrogén karbonát) por formában szerezhető be a legegyszerűbben.

A szódabikarbóna gombaölő tulajdonságán túl a hangyák, csigák és egyéb földön gyalogló kártevők távol tartásának is hatékony szere. Védekezésnél a szódabikarbóna port a hangyák útjába kell szórni, és garantáltan új csapásirányt vesznek, illetve eltűnnek a helyszínről. Kertben azért ne szórjuk ki nyakló nélkül a talajra, mert lúgosítja a talajt.

A kutatók vizsgálatai, és a tapasztalatokra alapuló kertészkedés tapasztalatai is arra a következtetésre jutottak, hogy a szódabikarbóna gombaölő és mohairtó hatású. Tehát a szódabikarbóna használata nem bűvészmutatvány, hanem tudományos háttere is van.

 

A Nébih is elfogadja

A szódabikarbóna használatát a Nébih is elfogadja. A Nébih ajánlása szerint zöldségfélékben, bogyósokban, dísznövényekben lisztharmatok (Podosphaera spp., Oidium spp.) ellen a szódabikarbóna 0,33-1%-os oldatából (33-100 g (kb. öt kávéskanál szódabikarbóna 10 liter vízhez) hektáronként 300-600 l-t szükséges kijuttatni.

Szőlőben felhasználható adagja: 25-50 g/100 m2 2-6 l vízben feloldva (A permetlé töménysége minimum 0,42% maximum 2% lehet).
A kezeléseket minden esetben 1-8 alkalommal, minimum 10 napos permetezési időközök beiktatásával a növények kétleveles fejlettségi állapotától a teljes érésig lehet elvégezni.

 

Komolyabb fertőzés esetén

Ha még mindig fennáll a probléma, jöhetnek a drasztikusabb, de ökológiai gazdálkodásban is használható kén tartalmú szerek. A kén a gombába jutva kénhidrogénné alakul, ami fungicid hatású, atkagyérítô hatása is van.

A réz a lebontó folyamatokat gátolja, fungicid hatása abban rejlik, hogy a spórában felhalmozódik a CU2+-ion, ami blokkolja a gombák szénhidrát anyagcseréjét. Jellemző rá a széles hatásspektrum: baktériumos betegségek, peronoszpóra, tűzelhalás, monília, levélfodrosodás. De sajnos lisztharmat ellen önmagában nem hatásos!

Kontakt és felszívódó hatóanyagú készítményeket egyaránt bevethetünk a védekezés során, azonban virágzást követően óvatosan kell alkalmazni őket!


HIRDETÉS


Címkék: , , , ,
Megosztás: