Magyarországon hosszadalmas és bonyolult feladat egy új készítmény bevezetése, felhasználásának engedélyeztetése. Ezt mindenki tudja, aki foglalkozott már valamilyen szinten növénykondicionáló készítményekkel, vagy a termésnövelő anyagok tágabb csoportjával a biostimulátor készítményekkel. Ez azonban idén július 16-tól változni látszik.

Magyarországon minden, a termelők földjeire kijutó anyag engedélyeztetési kötelezettség alatt áll, ez alól csak néhány kivétel van, az olyan anyagok, melyek nyilvánvalóan problémamentesek és nem jelentenek veszélyt ha bekerülnek az élelmiszerláncba.

Ilyen kivételek például az öntözővíz, a csak meghatározott szervetlen anyagokat tartalmazó EK-műtrágyák, a kezeletlen istálótrágya, vagy a csupán fizikai hatást biztosító anyagok mint a perlit vagy a mulcs.

 

A magyarországi szabályozástól világviszonylatban sem igen találni szigorúbbat. Az engedélyeztetési eljárás hosszú és költséges. Ennek során igazolni kell a készítmény összetételét, az összetevők pontos mennyiségét és arányát, azok valós jelenlétét. El kell készíttetni egy kémiai és fizikai analízist, valamint a készítményhez megadott felhasználási területeknek és dózisoknak megfelelő hatásvizsgálatokat. Az elkészített anyagot be kell nyújtani a Nébih-hez elbírálásra, amit jelenleg 5 -6 hónapos elbírálási határidővel igazolnak vissza.

Ha minden rendben ment és nincs szükség korrekcióra, hiánypótlásra a folyamat végén a termék megkapja a forgalombahozatali és felhasználási engedélyt, ami alapján az elbírálás részét képező címketervnek megfelelő címkével megkezdődhet annak piaci bevezetése.

 

Az engedélyeztetés nehézségei miatt sok kisebb piaci szereplő kétszer is meggondolja egy új szer fejlesztését, hazai forgalmazását. Sokan az eljárás végigvitele helyett megpróbálják kijátszani a szabályozást, kiskapukat és kibúvókat keresve, termékeiket más anyagként feltüntetve, külföldi webshopos beszerzési lehetőségeket generálva és még sok egyéb módon.

 

A visszaszámlálás azonban a végéhez közeleg, mert 2022. július 16-tól új rendelet lép életbe, mely az Európai Unióban egységesíteni fogja az engedélyeztetést!

 

Az új szabályozás szerint az uniós tagországokban egy-egy megbízott hatóság bejelentő hatósággá válik (vélhetően Magyarországon továbbra is a Nébih fogja ellátni ezt a feladatot). Ezeknél a hatóságoknál kell majd bejelenteni az úgynevezett megfelelőségértékelő szervezeteket, amelyek a lényegi vizsgálatokat és az engedélyeztetést fogják elvégezni a mezőgazdasági használatra szánt anyagok esetében.

Csak akkreditált, egy előzetes engedélyeztetési eljárás során megfeleltnek ítélt szervezetek lehetnek a megfelelőségértékelő szervezetek. Nincs meghatározva, hogy a teljes engedélyeztetési folyamatot saját belső szervezetükkel kell megoldaniuk. Az is létrejöhet, hogy magát a tesztelési feladatokat kiszervezik külső laborok felé és csupán az engedélyeztetés papírmunkáit fogják ellátni.

 

Ha egy adott biostimulátor, növénykondicionáló vagy egyéb termésnövelő terméket felhasználásra alkalmasnak találnak, állásfoglalásuk és így az engedély a termék felhasználására nézve egész Európára érvényes lesz!

 

Bármely Európai Uniós tagországban engedélyezett termék esetében a magyar hatóságoknak egy ellenőrzési jogosultsága lesz, mely során azt vizsgálhatják, hogy a termék valóban azt tartalmazza, amit a címkén feltüntettek.

Az új engedély szükségessége esetén a gyártók, illetve forgalmazók eldönthetik, hogy az Unióban melyik megfelelőségértékelő szervezeténél indítják el az eljárást. A székhelyük, illetve a felhasználási helyként megcélzott tagország ellenőrző szervezetéhez már nem lesznek kötve.

 

Ez magával hozza annak veszélyét, hogy a növénykondicionáló és egyéb termésnövelő terméket engedélyeztetni kívánók annak az országnak a szervezetéhez adják be kérelmüket, ahol a legenyhébb a a szabályozás. Így egy korábbinál kevésbé szigorú eljárással is piacra tudják küldeni terméküket egész Európában. Mivel hazánkban a legerősebb a jelenlegi szabályozás, ez óriási könnyebbséget jelent új, Magyarországon még nem engedélyezett szerek hazai elterjesztésében.

 

A kisebb piaci szereplőknek ez előnyként, de ugyanakkor hátrányként is jelentkezhet: egyrészt lehetőségük lesz termékeiket könnyebben engedélyeztetni, másrészt megsokszorozódhat azon termékeknek a száma, melyek számukra konkurenciát jelentenek.

Magyarországon a korábbi engedélyeztetési eljáráson végigvitt, kipróbált és bizonyított szereket forgalmazó piaci szereplők joggal aggódnak a miatt, hogy a magyar feltételrendszernek nem megfelelő, kevésbé hatásos, kifogásolható minőségű szerek beözönlése miatt az ágazat akár hiteltelenné is válhat.

 

A termelők szempontjából viszont felmerül annak a lehetősége, hogy alaposabb vizsgálódással és információszerzéssel könnyebben hozzájutnak azokhoz a növénykondicionáló, termésnövelő készítményekhez, melyeket a korábbi szabályozás miatt nem tudtak használni, pedig az adott területen és kultúrában határozott eredményeket lehetne velük elérni.

 

A várható dömpingben a bizonyossághoz, a megfelelő szerek kiválasztásához minél több független kísérletre és megfelelő információáramlásra lesz szükség. Ehhez oldalunk a novenykondicionalas.hu is szeretne hozzájárulni.

Termelőknek, forgalmazóknak ajánljuk a saját magunk által végzett független kísérletek lehetőségét, ami alapján a legjobb választás biztosítható!

Bővebb információért keressen minket itt.

 

Ketyeg az óra, ideje felkészülni!

 

HIRDETÉS


HIRDETÉS


Címkék: , , , , ,
Megosztás: