Néhány dolog változni fog a 2024-es támogatási évben az agroökológiai program (AÖP) gyakorlataiban. A változás a növénykondicionáló szereket is érinti.

 

AÖP gyakorlat változások 2024-ben

A változások és újítások a gyepes és ültetvényes vállalásokat fogják érinteni.
Gyepterületeken 2 új választható gyakorlatra számíthatnak a gazdálkodók, mindkettő 1-1 pontot fog érni.

 

Gyepterületeken választható gyakorlatok változásai:

  • Új gyakorlat: a kaszálást követően minimum 10 centiméteres tarlómagasság meghagyása (1 pont)
  • Új gyakorlat: a gyepterületek legalább 50 százalékának legeltetése őshonos haszonállat-fajtával (1 pont)
  • Módosuló gyakorlat: az alternáló kasza mellett hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használata.
  • Kizárólag nem Natura 2000 gyepterületen választható gyakorlat a gyepterületek megőrzése tábla helyett üzemi szinten az előző évi gyepterületekhez viszonyítva parcellaszintű megőrzéssel, míg az ideiglenes gyepek elhelyezkedése változhat.
AÖP pont mindössze 5 599 Ft/ha ráfordítással!

 

Ültetvényes gyakorlatok változásai:

  • Lehetővé válik egyes speciális ültetvények (rövid vágásfordulójú, sarjaztatásos energiaültetvények, ipari faültetvények és bizonyos energianád-ültetvények) részvétele.
  • A biológiai ágens alkalmazása gyakorlat kiegészül a feromonos légtértelítéssel.

 

Az AÖP kifizetésében is lesz változás

A 2023-as AÖP-öt is már az új finanszírozási szabályok szerint, azaz sávosan fogják kifizetni. Így az sem esik el teljesen a támogatástól, aki hiányosan teljesített, részteljesítésért is fizetnek:

  • Ha a mezőgazdasági termelő minden földhasználati kategóriában teljesíti az összes gyakorlatot, 100 százalékos a kifizetés.
  • Ha csak egy kategóriában nem teljesíti a választott gyakorlatot, de a gazdaság teljes területének 70 százalékán igen, akkor 50 százalékos a kifizetés.
  • Ha csak egy kategóriában nem teljesíti a választott gyakorlatot, de a gazdaság teljes területének 50 százalékán igen, akkor 30 százalékos a kifizetés.
  • Ha a gazdálkodó egynél több kategóriában nem teljesíti a vállalást vagy a teljes terület több mint 50 százalék nem teljesíti a vállalt gyakorlatokat, akkor nincs kifizetés.

 

Növénykondicionáló szerek használatát érintő változás

Nem AÖP jogszabály változás, de bizonyos vállalást érint majd, hogy módosul a HMKÁ4-es előírás.

A szabály a műtrágya, szervestrágya és növényvédőszer vízparti sávban tiltott kijuttatása kiegészül a talaj- és növénykondicionáló szerekkel! Azaz oda kell majd figyelni a gazdálkodónak, amikor a kondícionáló szerek kijuttatásánál az 50%- os területet számolja, hiszen, ha olyan táblákba tervez, ahol vízvédelmi sáv található, akkor csökken a teljesíthető és ezáltal az elszámolható terület.

 

 


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: