Hazánkban különösen kedvelt növény a muskátli és a leander. Mivel nem bírják a felénk jellemző fagyos teleket, ezért számukra szükséges a megfelelő módon történő teleltetés.

 

Ha egész nyáron ápoltuk kedvenc leander és muskátli növényeinket, akkor télen sem hagyhatjuk sorsára őket. Nem mindegy azonban, hogy a teleltetés során hogyan kezeljük és gondozzuk őket.

Az első fagyok előtt érdemes bemenekíteni a konténerekben nevelt mediterrán és fagyérzékeny növényeket az erkélyről, és megfelelő körülmények között pihentetni őket tavaszig. Erre általában legkésőbb november végéig sort kell keríteni.

 

Hová tegyük?

Sokaknak okoz gondot a muskátli, leander, vagy a citrus félék és egyéb trópusi balkonnövények téli elhelyezése, hiszen nem minden lakásban található 0 és 10 fok közötti helyiség, és a lépcsőház sem mindenhol alkalmas a növénytárolásra. Ráadásul az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot is megszeghetjük, ha a társasházunk folyosóján menekülési útvonalon akadályozzuk a közlekedést a növényeinkkel. Ha más megoldást nem találunk, akkor egyes kertészetekben lehetőség nyílik a teleltetés megoldására, szolgáltatás keretein belül. 

 

A muskátli a 4–10 fokos fényesebb, a leander a 3–10 fokos, némi fényt kapó helyet hálája meg, míg a citrusfélék 5–10 fokon érzik jól magukat. Ha csak kevés helyünk áll rendelkezésre, akkor a muskátli esetében alkalmazhatjuk azt a módszert, hogy kivesszük a balkonládákból, és a száradt részek lemetszése után szorosan egymás mellé ültetjük őket egy edénybe.

 

Egyszerűbb eset, ha a meleg szobában megoldható a teleltetés, mert arra alkalmas egy növény. Ilyen például a Bougainvillea, a trópusi növények, mint az orchidea és a hibiszkusz, valamint a most divatos pozsgás növények némelyike. Sajnos a muskátli és a leander nem tartozik ezek közé, ráadásul sokszor nem is állna rendelkezésre elég hely a szobákban a teleltetés idejére. 

 

Mikor vigyük a telelőhelyre a leandert?

Erre nincs pontos dátum. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az első fagyos éjszakán a garázsba zárják a növényt, majd a 4-5 hónap sötétzárka alatt teljesen legyengül, kiszárad, megbetegszik a növénye.

Ehelyett amíg csak lehet, tartsuk kint a szabadban, hiszen eredeti élőhelyén a mediterrán vidéken is előfordul talajmenti fagy és akár hóesés is – a leander mégis az autópályák mellett sövényként tenyészik.

Figyeljük az időjárás-előrejelzést, és amikor tartósan minusz 5 fok alá megy az éjszakai hőmérséklet, akkor vigyük védett helyre leanderünket.

 

Hogyan gondozzuk tavaszig?

Télen a muskátli és a leander növények nyugalmi időszakba kerülnek, ilyenkor ne bolygassuk meg őket tápoldatozással.

A locsolásról ne feledkezzünk meg, de vegyük figyelembe, hogy teleltetés során jóval kevesebb vízre van szükségük a nyári időszakhoz képest. Nagyjából kéthetente, havonta egyszer öntözzük őket, és két locsolás között nyugodtan hagyjuk a földjüket kiszáradni.

Mielőtt bevisszük a muskátli és a leander növényeket, nézzük át őket alaposan, és a fertőzött, beteg részeket, az elszáradt ágakat és virágokat távolítsuk el, hogy a teleltetés után egészséges növényekkel indíthassuk a tavaszt.

A komolyabb metszést és formálást viszont hagyjuk meg jövőre!

 


HIRDETÉS


Címkék: ,
Megosztás: