Az Albit új eszközt jelent a gazdálkodók kezében, egy olyan növénykondicionáló, mely általános növekedést elősegítő hatást mutat az összes vizsgált növényben. Bizonyított több mint 500 szántóföldi kísérletben, 60 mezőgazdasági növénynél. Egy, a baktériumok segítségével természetes úton előállított biológiai eredetű antistressz készítmény.
Joggal tehetjük fel a kérdést: mitől ilyen hatásos, hogyan működik?

Mi is az Albit?

Az Albit hatóanyaga egy mikrobiális úton, baktériumok segítségével előállított természetes biopolimer, a poli-β-hidroxibutirát, rövidítve: PHB.
A PHB nem más, mint a talajban is megtalálható hasznos baktériumok természetes tartalék tápanyag tároló vegyülete, olyan, mint a keményítő a növények, vagy a zsír és a glikogén az állatok esetében.

A mérések igazolták, hogy a Bacillus megaterium sejtjeiben a PHB teszi ki a szárazanyagtartalom 77%-át. Egy másik baktérium a Pseudomonas aureofaciens pedig hatást fejt ki más baktériumokra, fokozva azok PHB szintézisét. Ezt úgy éri el, hogy az általa kiválasztott depolimerázok és további enzimek a PHB-t a növényekben fizológiailag aktív formává – oligomerekké, β-amino-butiráttá – alakítják. A baktériumsejtekben az átalakítás miatt hiány keletkezik PHB vegyületekből, ami serkenti újabb PHB termelődését.

Az Albit alkalmazását hatékonyabbá teszi a speciálisan összeállított ásványi sók adagolása, melyek a növények számára is hasznos tápanyagforrást jelentenek. Az ásványi vegyületek közül a magnézium-szulfát, a dikálium-foszfát, a kálium-nitrát és a karbamid megfelelő arányú keveréke akár a tízszeresére is erősíthetik a PHB hatását, ugyanakkor lassítják a lebomlásának sebességét.

A növényi sejtekbe jutott PHB és származékainak hatásai

A növényi sejtekbe jutott PHB vegyületek és azok származékai kölcsönhatásba lépnek a sejt NADPH-oxidáz-rendszer receptoraival, amelyek a növényi sejtek felszínén helyezkednek el és fokozzák azok aktivitását. A növényi sejtekben a fokozott NADPH-oxidáz aktivitás superoxid és más típusú reaktív oxigénvegyületek (ROS – reactive oxygen species) képződéséhez vezet, de ezek nem károsítják a növényt. A folyamat ugyanis kiváltja a növényi antioxidáns enzimek (olyan vegyületek, melyek képesek megkötni az igen reakcióképes atomos oxigént, ilyenek a szuperoxid-diszmutáz, peroxidázok, dehidroaszkorbát-reduktáz, glutation-reduktáz) több lépésen keresztül megvalósuló termelődésének folyamatát, melyek végső soron képesek a reaktív oxigénvegyületek közömbösítésére.

Az antioxidáns enzimek megnövekedett szintje magasabb aszkorbát- és klorofilltartalmat eredményez a növényi sejtekben, ami akár a 100%-os növekedést is elérheti a kezeletlen növényi sejtekhez képest. A növényekben minden külső stresszhatás végső soron reaktív oxigénvegyületek felhalmozódásához és a klorofill károsodásához vezet, aminek a hatásait az előzőekben leírtak szerint az Albit fokozottan képes kivédeni, így az Albittal kezelt növények sokkal jobb stresszállósággal rendelkeznek.

A szántóföldi kísérletek során ez a stresszállóság megfigyelhető volt az olyan stresszhelyzetekben, mint az aszály, a túlzottan magas- vagy igen alacsony hőmérséklet, a növényvédő szerek okozta stresszhatások, a talaj kémiai szennyeződéséből adódó stressz stb. Tovább erősíti a hatást, hogy a képződött aszkorbát könnyen eljut olyan növényi részekbe is, melyekre közvetlenül nem került a Albit a kezelés során és így azokban is ki tudja fejteni jótékony hatását.

Másik hatása az Albit használatakor jelentkező NADPH-oxidáz aktivitásnak, hogy szuperoxidok és peroxidok képződnek. A superoxidok és peroxidok közvetlen biocid hatással is bírnak a növénybe behatolni képes kórokozókra. Másrészt a szalicilsav szintézisét indítják el, ami egy nagyon aktív vegyület. A szalicilsav a növényi szöveteket rezisztensekké teszi a kórokozók és a növényt károsító betegségekkel szemben. Hatására a növényi sejtekben a fitoalexinek (a kórokozók fejlődését megakadályozó természetes vegyületek) szintézise fokozódik.

Ezt igazolja, hogy egy szőlőben végzett kísérlet során az Albit alkalmazásával a stilbene típusú fitoalexinek termelődése 33%-kal növekedett és ezzel a növényi sejtek teljes antioxidáns kapacitása (TAC – total antioxidant capacity of plant cells) 1,4 – 3,6 szorosára nőtt.

Az Albit hatása nagyon hasonló a szisztematikus gombaölő szerekéhez, bár míg azok a növényi szövetekben szétterjedve közvetlen biocid hatást fejtenek ki a kórokozókkal szemben, addig az Albit egy természetes metabolit (a szalicilsav) termelődését és a növényi szövetekben történő szétterülését eredményezi, aminek eredményeként olyan növényi részek is védetté válnak, melyek nem érintkeztek közvetlenül a PHB vegyületekkel.

Az immunizáló hatása mellet a szalicilsav felgyorsítja a hajtások és a növény generatív szerveinek fejlődését. A szalicilsavnak és a poli-hydroxi-vajsav származékainak erős fitohormonális (auxin) hatásuk van. Az Albit által kiváltott auxin aktivitás egyenértékű 6 – 10 m/m% indol-ecetsav oldat által kiváltható aktivitással. Ez az erős kiváltott auxin aktivitás vezet a növényi sejtek nyúlásához, új rügyek, virágok és hajtások képződéséhez, végső soron termésnövekedéshez.

Az Albit hatása a rizoszférára

Az Albit nem csak a növényi sejteken keresztül tudja kifejteni hatását, de közvetetten a gyökerekkel közösségben élő mikroorganizmusokon, a rizoszférán keresztül is.

Amikor a PHB bejut a gyökerek környezetébe meg tudja változtatni a rizoszféra mikrobaközösségét, aminek eredményeképpen az olyan patogén fajok, mint a Fusárium elnyomódnak, míg a Cladosporium, a Trichoderma és a Gliocladium nemzetségekbe tartozó jótékony gombák elszaporodnak (akár 600%-kal is nő a számuk a kontroll területekhez képest).
Bár az Albit élő mikroorganizmusokat nem tartalmaz, ez a jelenség nagyban hasonlít a biofungicidek használatakor tapasztalható változásokhoz.

Az Albit őshonos baktériumokra ható szabályzó aktivitása miatt az Azotobacter és más nitrogénmegkötő baktériumok száma növekszik, ezáltal javul a növények nitrogén és foszfátmegkötése, valamint tápanyagfelvevő képessége.
A talajból vagy a hozzáadott műtrágyákból a Nitrogén 24-25%-kal, a Foszfor 26-40%-kal, míg a Kálium 9-20%-kal jobban hasznosul. Ez az extra tápelemellátás ellensúlyozza a növény ellenállóképességre, fokozott növekedésre és stresszel szembeni rezisztenciára fordított energiaveszteségeit.

Összegezve elmondható, hogy az Albit olyan többfeladatos védő- és stimulálószerként működik, mely érinti a növényéletének minden létfontosságú területét.


HIRDETÉS


Megosztás: