A kertészkedés szerelmesei többnyire türelmes emberek, erre tanítja őket a természet. A dolgokat nem lehet csak úgy siettetni, az élet a saját tempójában zajlik és a növények is a genetikailag meghatározott módon növekednek. Ezzel együtt ha figyelembe vesszük ezeket az adottságokat ha nem is gyorsítani, de legalább megfelelően tervezni tudjuk a kertünkben növekvő növények érési sorrendjét.

Tavasz közeledtével már kezdhetünk tervezni és gondolkodni azon, hogy mit és hova ültessünk. A megfelelő vetőmagokat ennek függvényében kezdhetjük beszerezni. Kezdő kertészeknél figyelhető meg, hogy nem elég türelmesek, minél gyorsabb eredményt – ehető, felhasználható zöldségeket – szeretnének, szinte már az ültetés utáni hetekben. Ez persze nem lehetséges, még a mai modern fajták vetőmagjaival sem.

Ezúton szeretnénk segíteni abban, hogy melyek azok a gyorsan növő zöldségek, melyekkel a leggyorsabb eredményt érhetjük el, ezzel fokozva kertészkedési kedvünket.

Retek
A reteknek a legrövidebb a tenyészideje, elegendő neki 30-45 nap ahhoz, hogy betakarítható legyen. A magokat kétszer olyan mélyre ültessük, mint amekkora az átmérőjük, és legyenek egymástól legalább 3 centiméter távol.

Spenót
A spenótnak szintén nagyon rövid a tenyészideje, az ültetéstől számított 55 nap múlva már betakarítható. A magokat itt is kétszer olyan mélyre ültessük, mint amekkora az átmérőjük, és egymástól legalább 10 centiméter távol legyenek.

Zöldbab
A zöldbabnak 40-65 napra van szüksége ahhoz, hogy érett termések legyenek rajta. Ahhoz, hogy időben szüretelhessünk, legalább 2,5 centiméter mélyre ültessük a magokat, és az egyes növények minimum 12-15 centiméterre legyenek egymástól.

Cékla
A cékla betakarításához az ültetéstől számítva 60-85 napra van szükség. A magokat körülbelül kétszer olyan mélyre ültessük, mint amekkora az átmérőjük, egymástól pedig 5-10 centiméter távolságra legyenek.

Uborka
Az uborka betakarításához az ültetéstől számítva 60-75 napra van szükség. A magokat 1-2 centiméter mélyre ültessük, és legalább 20 centiméter távolra legyenek egymástól a növények. Fontos, hogy mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen drótkerítés, rács vagy bármilyen más támasztó rendszer a növények mellett, amelyekre majd felfuthatnak, ha elkezdenek növekedni.

Tojásgyümölcs
A tojásgyümölcs az ültetéstől számítva 70 nap múlva hoz érett terméseket. Ehhez azonban legalább kétszer olyan mélyre ültessük a magokat, mint amekkora az átmérőjük.

Fejes saláta
A salátának 50-75 napra van szüksége ahhoz, hogy betakaríthatóvá váljon. A magokat kétszer olyan mélyre ültessük, mint amilyen az átmérőjük, és a növények legalább 10-20 centiméter távol legyenek egymástól.

Zöldborsó
A borsó az ültetéstől számítva 60-80 nap múlva válik betakaríthatóvá. A magokat legalább 3 centiméter mélyre vessük el a talajba, és egymástól legalább 10 centiméter távol legyenek.

Figyelem! A tenyészidő a magok csírázásától az érettségig, azaz az optimális betakarítási időig eltelt időszak. Abban viszont különbségek vannak, hogy melyik zöldséget mikor vethetjük el és hány napra csírázik. A pontos vetésidőkről a csomagoláson lévő tájékoztatót vegyük figyelembe, mert ott az adott fajta igényei alapján van feltüntetve.

A vetést követően pedig ne feledkezzünk meg a megfelelő öntözésről, táplálásról sem, amihez egy körültekintően kiválasztott növénykondicionáló készítmény alkalmazása jelenthet egy biztos és akár vegyszermentes megoldást.


HIRDETÉS


Címkék:
Megosztás: