A termésnövelő, növénykondicionáló, növekedésszabályozó készítmények között egyre több algakészítményt vagy mikroalga-készítményt találunk. De mik is ezek, mik az előnyeik, mikor érdemes ezeket használni?

Az algák a Föld legősibb élőlényei közé tartoznak. Moszatoknak is nevezik őket, a kettő egy és ugyanaz. Alga névvel illetnek többféle sós- és édesvízi növényfélét is. Vannak közöttük parányi egysejtűek de nagyobb, sejtfonalas, teleptestes növények is. Gyakran leveles moszatokat is emlegetnek, de valódi leveleik nincsenek. Az alga, illetve a moszat megnevezés éppen ezért nem rendszertani kategória. Rendszerezésük egyébként annyira bonyolult, hogy az utóbbi évtizedekben többször változtatták meg az újabb és újabb tudományos felfedezések hatására.

Ha beírjuk a Google keresőjébe, hogy algakészítmények vagy mikroalgák, akkor az első tízben nem találunk mezőgazdasági vonatkozású oldalt és az első ötvenben is csak egy-kettőt. Helyettük inkább az egészséges táplálkozás kiegészítőjeként hirdetett Spirulina és Chorella készítményeket találunk.

Mi mindenre ajánlják és miért egyre népszerűbbek?
Először is rendkívül gazdagok értékes tápanyagokban. Másodszor az algák természetes egyensúlyban tartalmazzák az értékes, könnyen felszívódó ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat és vitaminokat. Természetes magas jódtartalmuk sokat segíthet pajzsmirigy-alulműködésnél. Jótékony hatnak a gyomorfekélyre, ekcémára, asztmára, fertőzésekre és csökkentik a magas vérnyomást. Az algák hatékonyabbá teszik az immunrendszer működését. Csillapítják az allergiás tüneteket (allergiás bőrkiütéseknél is), használatuk autoimmun betegségek kiegészítő kezelésében különösen előnyös. Vannak alga alapú kozmetikumok is.

Mivel magyarázzák ezt a komplex hatást?
Azzal, hogy nem csak a sejtekig jutnak el, hanem a sejteken belül is kifejtik a hatásukat. A magyarázat egyszerű: az algák egysejtűek, sejtfal szerkezetüknél fogva könnyen felszívódnak, eljutnak a sejtekig, és a sejtek belsejébe. Az algák a sejtek belsejében építik a sejteket, szemben más hasznos természetes anyagokkal, ami a sejteken kívül tudja kifejteni a hatását. Ezt az algák, a nagyon vékony sejtmembrán faluknak köszönhetik, így könnyen behatolnak a sejtekbe. Az algáknak nem csak nagyon magas a felszívódásuk, de a sejteken kívül is, belül is, táplálják, védik, regenerálják a sejteket.

 

Vajon léteznek olyan csodatáplálékok, amelyek jót tesznek embernek, növénynek egyaránt?

Egyrészt valóban táplálékként lehet ezekre a készítményekre tekinteni, és valóban egy csomó tápelem embernek és növénynek egyaránt hasznos. Az algák különleges tulajdonsága, hogy képesek felvenni és eltárolni nagy mennyiségű tápanyagot. Továbbá az élő sejteknek, szervezeteknek vannak olyan alapvető folyamatai, melyek növényekben, állatokban, sőt a növényeknek sem nevezhető sejtmag nélküli, egysejtű mikroalgákban is működnek. Meg olyanok is vannak, melyek nem ugyanúgy működnek.

 

Algákból rendkívül sokféle van.

Csak a zöldmoszatoknak 16 000 fajuk van. A cianobaktériumoknak (kékmoszatoknak) 2000 fajuk. Az ostorosmoszatoknak 1000 fajuk. És így tovább. Ezek közül eleinte a véletlenek, majd tudatos kísérletezések és keresgélések által felfedeztek olyanokat, mely hasznosak voltak talajok javítására, másokat a növények életfolyamatainak elősegítésére, majd olyanokat, amelyek az emberi immunrendszer működését serkentették. Ma már komoly iparága van a különböző moszatok kutatásának, felhasználásának. A jövő társadalma a túlnépesedett Földön aligha képzelhető el nélkülük.

A növénytermesztés kétféle alaptípusba sorolható algakészítményeket használ:

  • nem élő algás
  • és élőalgás.

Mindkét típusnak megvan a maga helye. Többnyire a tengerekből apálykor a partra mozgatott nagy mennyiségű sárgamoszatokból és vörösmoszatokból állítják elő a nem élő algás készítményeket. Régen a tengerparti népek – istállótrágya híján – ezeket a tengeri hínárokat használták a talajaik javítására. A vörösmoszatokkal pedig meszezték a talajaikat, mert annak meg magas a kalciumtartalma. Később elkezdték ezeknek a szárított formáit lombkezelésre is használni. Leegyszerűsítve ezek összetett és könnyen felvehető tápanyagforrások, némi növényi hormon tartalommal.

Az élőalgás, zöld mikroalgákból előállított készítmények általában tenyésztettek, méghozzá zárt rendszerekben, esetleges vegyi szennyeződések kizárása nélkül. A könnyen felvehető tápanyagforrásokon túl általában több növényi hormont, általában citokinineket, auxinokat vagy ezekhez nagyon hasonló anyagokat tartalmaznak. Általában gátolják, lassítják az öregedést, a velük kapcsolatba került növények tovább maradnak fittek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Erőteljes és egészséges hajtásnövekedés tapasztalható. Sokszor olyan folyamatokat indukálnak, mely hatására javul a növény vízháztartása, miközben a szén-dioxid megkötés sebessége és a fotoszintetikus aktivitás változatlan marad.

Az élőalgás készítmények hatásukat általában úgy fejtik ki, hogy a bennük lévő algasejtek a növényi sztómákon bejutva hozzákapcsolódnak a növényi sejtekhez és a benne lévő tápanyagokat diffúzióval juttatják át oda. A növényi sejt alapállományának áramlása felgyorsítja a tápanyagok mozgását. A nyomáskiegyenlítődés miatt a tápanyagok nagy sebességgel áramlanak sejtről-sejtre.


HIRDETÉS


Megosztás: