Igen nagy fába vágja az a fejszéjét, aki mai ismereteink szerint egyértelműen szeretné meghatározni a biostimulátor szó jelentését. Bár a biostimulátor-ok már régóta ismert anyagok (Filatov már 1951-ben meghatározza a biogén stimulátor kifejezést), pontos és minden részletre kiterjedő egyértelmű meghatározásuk még mindig nincs.

Mint cikkünk első részében rámutattunk ( Mi is az a Biostimulátor? I. ) Magyarországon a biostimulátorokra, mint termésnövelő anyagra tekintünk és ez alapján a hivatalos besorolás a növénykondicionálókat, a talajkondiciónálókat és a mikrobiológiai készítményeket tekinti biostimulátoroknak.

Nemzetközi meghatározás szerint a Biostimulátor olyan anyag vagy kivonat, illetve mikroorganizmus mely a növényre vagy a rizoszférába juttatva:
– Serkenti a természetes növényi felépítő életfolyamatokat
– Fokozza a tápanyagfelvételt
– Javítja a tápanyagok hasznosulását
Abiotikus stresszt csökkent
– Termésminőséget javít

Valóban szerteágazó azon anyagok köre, melyeket biostimulátor-oknak tekinthetünk és ez okozza a nehézséget ami miatt egy átfogó fogalom létrehozása még várat magára.

A próbálkozások pedig megvannak és folyamatosan bővülő ismereteinkkel és tudásunkkal egyre pontosabb definíciókhoz vezetnek.
Ezen próbálkozások érzékeltetésére a teljesség igénye nélkül idézünk pár szerzőt akik a témát boncolgatták és igyekeztek a kor tudásának megfelelően definiálni a fogalmat:

Biogén stimulátorok:
„Minden élő szövet (ember, állat és növény), ha kedvezőtlen, de nem halálos körülményeknek van kitéve, biokémiai szerkezetátalakításon megy keresztül, speciális, nem specifikus természetű stimulátorok, biogén anyagok képződésével serkentik a szervezetek életreakcióit, amelyekbe bejutottak valamilyen módon.”
Filatov, 1951a

Biogén stimuláns-ok:
„1. Állati vagy növényi szervezetek, ha olyan környezeti tényezőknek vannak kitéve, amelyek nehezítik az életüket biokémiai szerkezetátalakításnak vetik alá magukat. Következésképpen vannak olyan kialakult anyagok, amelyek stimulálják a biokémiai folyamatokat ezekben a szövetekben. Ezeket az anyagokat, melyek segítik a szöveteket az élet megőrzésében biológiai eredetű stimulánsoknak (biogén stimulátoroknak) nevezik.”

„2. A biogén stimulátorok, amelyeket bármely szervezetbe injektálnak, valamilyen módon aktiválják a létfontosságú folyamatokat. Ezzel a viselkedésükkel erősítik az anyagcserét, így növelik a szervezet élettani funkcióit. Ebben az értelemben a biogén stimulánsok növelik a szervezet ellenálló képességét a patogén faktorokkal szemben, fokozzák regeneráló képességet és az anyagok felszívódását, így megkönnyítik a helyreállítást.”

„3. A biogén stimulátorok egy biogén kémiai szerkezetátalakítás eredményeként az élő organizmusokban akkor jelennek meg, ha azok nem halálos, de kedvezőtlen külső vagy belső környezeti feltételeknek vannak kitéve.”

„4. Környezeti tényezők, amelyek a biogén stimulánsok megjelenését okozzák a szervezetben vagy az attól elválasztott szövetekben változatosak lehetnek.”

„5. A biogén stimulánsok megjelenése a környezet kedvezőtlen tényezőinek hatására minden természetben élő szervezet esetében törvényszerű. A biogén stimulátorok ott alakulnak ki, ahol alkalmazkodni kell az új életkörülményekhez és az életért folytatott küzdelem során.”

„6. A biogén stimulátorok felhalmozódnak a szövetekben és az organizmusokban, ha azok olyan külső és belső hatásnak vannak kitéve, amelyek normális anyagcseréjük megzavarásához vezetnek, és azok a megzavart anyagcsere kémiai termékei.”

„7. A biogén stimulánsok az egész szervezetre hatnak. Ez megmagyarázza a teljes szervezetre kiterjedően jelentkező hatásukat.”

„8. A biogén stimulátorok hatása a szervezet metabolikus és energetikai folyamatainak megváltozásában fejeződik ki.”
Filatov, 1951b

Biogén stimulánsok:
„Olyan anyagok, amelyek az élő szövetekben termelődnek Filatov módszerének alkalmazásakor a szervezet normális anyagcseréjének megzavarására (Filatov szerint – rezisztencia faktorok), amelyeknek a stimuláló hatása van a szervezet különböző folyamataira.” [Sic]
“A biogén stimulátorok nem pótolhatják a műtrágyákat.”
Blagoveshchensky, 1956

Szerves biostimuláns:
„Ezek a vegyületek a tápanyagok és a víz felvétel hatékonyságának növelésével fokozzák a növények növekedését és erőteljességét. A biostimulánsok meghatározása nem egységes, és ezek a vegyületek még mindig vitákat generálnak.
Mindazonáltal ezek olyan nem műtrágya termékekként vannak meghatározva, amelyek jótékony hatással vannak a növények fejlődésére. Ezen biostimuláns anyagok közül sok természetes termék, amely nem tartalmaz hozzáadott vegyszereket vagy szintetikus növénynövekedés-szabályozókat.”
Russo és Berlyn, 1991

_______________________________________________________________________________________________________________________________

HIRDETÉS

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Biostimulátor-ok:
„Olyan anyagok, amelyeknek műtrágya értéke alig, vagy egyáltalán nincs, és amelyek általában alacsony koncentrációkban használva gyorsítják a növények növekedését.”
Goatley és Schmidt, 1991

Biostimuláns-ok:
„Növényi hormonokat tartalmazó anyagok, amelyek exogén alkalmazásukkal stimulálhatják a növekedést.”
Schmidt, 1992

Allelopátiás készítmény:
„Metabolikus eredetű biológiailag aktív anyagok többkomponensű kiegyensúlyozott rendszerei, alapjáúl szolgálnak a széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező növényi nyersanyagoknak.”
Naumov és mtsai., 1993

Biostimulánsok:
„A növénynövekedés szabályozóinak egy alcsoportja, amelyek nagyban különböznek a táplálék-adalékoktól…
Javasolt a biostimuláns kifejezés használatát olyan termékekre korlátozni, amelyek célja a hozam javítása különböző metabolisztikai utakon keresztül.”
Herve, 1994

Biostimuláns-ok:
„Olyan termékek, amelyek nem táplálják a növekedést. A növekedés elősegíthető a tápanyagok felvételének ösztönzésével, kelátképző tápanyagok, növényi növekedési hormonok biztosításával vagy a növényi hormonális aktivitás fokozásával. Biostimulánsok azok, amelyek olyan növényi növekedési hormonokat tartalmaznak, melyek szintetikusan előállíthatóak, vagy természetes növényi kivonatokból nyerhetőek. ”
Elliott és Prevatte, 1996

Biostimuláns:
„Anyagok, amelyek elenyésző mennyiségekben is a növények növekedésének elősegítését szolgálják.”
ZhangandSchmidt, 1999

Biostimuláns:
„Kétértelmű kifejezés, amely magában foglalja a nem műtrágyaeredetű növekedést elősegítő anyagokat, például a mikrobákat, növényi növekedési hormonokat, talajjavítókat és mikrobák energiaforrásait.”
McCarty, 2001

Növényerősítők:
„A növények káros organizmusokkal szembeni védelmére szolgáló termékek, melyek stimulálják a védelmi mechanizmusokat a növényben, vagy a káros organizmusokkal versengve az élettérért és a tápanyagokért kiszorítják azokat a filoszférából vagy a rizoszférából. ”
Sharma K. et al., 2012

Biostimuláns
(Pozitív növénynövekedés Szabályozó), (Metabolikus Enhancer):
Szerves anyag, amely kis mennyiségben alkalmazva fokozza a növények növekedését és fejlődését oly módon, hogy a válasz nem tulajdonítható a hagyományos növényi tápanyagok alkalmazásának. … Ha stressz előtt alkalmazzák a biostimulánsok segíthetik a növényeket a stressz elviselésében.
James Beard, Schmidt és mtsai.-ból, 2003

Biostimuláns-ok:
„Természetes vagy szintetikus termékek, ásványi vagy szerves összetételűek, amelyek hatásmódjuk szerint pozitívan hozzájárulnak a növények táplálkozásához és egészséges növénnyé fejlődésükhöz. ”
(S.D. Hankins, személyes kommunikáció) Dixon és Walsh, 2004

Metabolikus fokozóanyagok:
„Nem ásványi anyagok, amelyek nagyon kis mennyiségben alkalmazva exogén módon stimulálják a metabolikus tevékenységeket a növényekben.”
Doak et al., 2005

Biostimuláns-ok:
„Olyan termékek, amelyek más műtrágyához és / vagy a talajhoz és / vagy a növényhez juttatnak, olyan anyagok, amelyek kedveznek vagy szabályozzák a tápanyagok felszívódását vagy kijavítanak néhány fiziológiai rendellenességet.”
„Emlékeztetni kell arra, hogy a biostimuláns aktivitásnak nem kell a fitohormonok hozzáadásából származnia (6. melléklet, 4.1 kód.). Más szavakkal, a „biostimuláns aktivitású” műtrágyának pozitívan kell hozzájárulnia a a növények táplálásához és fejlődésének javításához, függetlenül a jelenlévő tápanyagoktól, kizárva a fitohormonokat és a növény-egészségügyi szabályozással tiltott termékeket.”
Ciavatta és Cavani, 2006

Biostimuláns-ok:
„Ez a kifejezés általában azonosítja azokat a készítményeket, amelyek támogatják a növényt teljesítményének javításában szintézishormonok használata nélkül.”
Tagliavini és Kubiskin, 2006

Szerves biostimuláns:
„A növények nitrogén-egyensúlyának közvetlen befolyásolásán kívül a Siapton közvetett módon javítja egyes enzimrendszerek aktivitását és egyes növényi növekedésszabályozók működésének szabályozását és a biokémiai folyamatokat. Ezenkívül a Siapton megkönnyíti a makro- és mikroelemek felszívódását és szállítását.
Ezek az állítások lehetővé teszik a termék valódi „szerves biostimulánsként” történő meghatározását és a növények természetes táplálkozási kiegyensúlyozójaként, több mint egy egyszerű szerves lombtrágya.”
Maini, 2006

Biostimuláns-ok:
„Általában szerves termékek, amely fokozzák a talaj mikrobiális aktivitását és / vagy a növények növekedését.”
Nardi et al., 2006

Biostimuláns-ok:
„Egyes vegyületek vagy vegyületek keverékei, amelyek enyhítik az abiotikus stressz szerek okozta hatásokat, a veleszületett növényvédelmi reakciók kiváltása révén.”
Apone és mtsai., 2006

Biostimuláns-ok, PRG-k (Plant Growth Promoters):
„Természetes termékekből származó szerves vagy hormon tartalmú vegyületek, amelyek stimulálhatják a növények növekedését és fejlődését anélkül, hogy ismert kárt okoznának a környezetben.”
Huang, 2007

Biostimulátor-ok:
„Biológiai eredetű vegyületek, amelyeknek a növények természetes képességeinek növelésével fokozhatják a stressztűrő képességet. A biostimulátorok nem működnek tápanyagként, és nem befolyásolják közvetlenül a stressztényezők növényre gyakorolt hatásait.”
Gawronska, 2008

Biostimulátor-ok:
„Olyan szerek, amelyek nagyon alacsony koncentrációban javítják a növények és a talaj alapvető biokémiai folyamatait, és ezáltal javítják a növények növekedését és fejlődését, és növelik a stresszel szembeni ellenálló képességüket. A biostimulátorok műtrágyát, trágyát vagy más ásványi tápanyagforrást nem helyettesíthetnek. ”
Névtelenül idézi Basak, 2008

Biostimulátor-ok:
„A növények növekedésének és fejlődésének innovatív természetes stimulátorai, amelyeket biológiai alapanyagokból nyernek, és hormon- vagy műtrágyaszerű hatásmóddal rendelkeznek.”
Névtelenül idézi Basak, 2008

Biofertiliser / Biostimulátor:
„Természetes eredetű, a növények számára azonnal felvehető és elérhető termékek, melyek peptidekből, aminosavakból, poliszacharidokból, huminsavakból és / vagy fitohormonokból stb. állnak.
Felszívódásuk nem függ a fotoszintetikus aktivitáson, mivel a növény közvetlenül felszívja őket, ami alacsonyabb energia felhasználást jelent. Ezeknek a termékeknek nem célja a tápanyagok biztosítása, sokkal inkább a növény anyagcsere folyamatainak elősegítése és ösztönzése, csökkentve a növényi stresszt stb.”
Parrado és mtsai, 2008

Szerves biostimuláns-ok:
„Nem tápanyagtartalmú termékek, amelyek kedvezően befolyásolják a növények növekedését. Az ilyen termékek a következőkből állnak: huminsavak, tengeri alga (tengeri moszat) kivonatok, nem hormonális növényi metabolitok és vitaminok.”
Kumar és Shivay, 2008

Fitostimulátor:
„Mikroorganizmus, amely képes növekedést szabályozó anyagok előállítására vagy koncentrációjának megváltoztatására, mint például az indol, ecetsav, gibberellinsav, citokininek és etilén.”
Martínez-Viveros et al., 2010

Mezőgazdasági biostimuláns-ok:
„Ide tartoznak azok a vegyületek, anyagok és egyéb termékek különböző összetételei, amelyeket növényekre vagy a talajokra alkalmaznak a növény fiziológiai folyamatainak szabályozása és fokozása érdekében, ezáltal hatékonyabbá téve azokat.
A biostimulánsok a növényi élettanra más úton hatnak, mint a tápanyagok, javítják a növények erőnlétét, a termények minőségét és a betakarítás utáni eltarthatóságát.”
Európai biostimulánsok Ipari Tanács EBIC, 2011b

Biostimulátor-ok:
„Szervetlen és szerves anyagok vagy ezek keverékei, amelyek pozitívan befolyásolják a növények fejlődését vagy egyéb fiziológiai folyamatokat a növényekben.
A biostimulátorok egyik követelménye, hogy alkalmazásuk nem jelenthet kockázatot az emberekre, állatokra vagy természeti környezetre.”
Smolen S, 2012

Biostimuláns-ok:
„Azok az anyagok, amelyek se nem műtrágyák, se nem növényvédő szerek, de alkalmazásuk javítja a növények egészségi állapotát, növekedését és ellenálló képességét.”
Bankok és Percival, 2012

Növényi biostimuláns-ok:
„Oldatok és anyagok, a tápanyagok és a peszticidek kivételével, amelyek a növényekre a magokra vagy a termesztő közegre meghatározott készítményekben alkalmazva képesek módosítani a növényeket oly módon, hogy potenciális előnyökkel járjon a növekedés, fejlődés és / vagy stresszválasz szempontjából. ”
Du Jardin, 2012

_______________________________________________________________________________________________________________________________

HIRDETÉS

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Antitranspiráns:
„A növényre gyakorolt általános hatást jelzi, hogy a kémiai vegyületek és a mögöttes mechanizmusok nagyon különbözőek. Néhány vegyület fizikai hatást gyakorol a növény felszínén és / vagy a növényi szerveken belül, mások szabályozzák a levélnyílásokat az úgynevezett sztómákat, amelyek a vízpárát diffundálják.”
Du Jardin, 2012

Metabolikus antitranspiránsok:
„A sztomatális regulátorok, amelyek hatással vannak a levélnyílások határán elhelyezkedő specializált sejtek komplex hormonális szabályozására (őrsejtek).”
Du Jardin, 2012

Növényi biostimuláns-ok:
„Olyan anyagot (anyagokat) és / vagy mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek működése amikor a növényekre vagy a rizoszférára alkalmazzák: a természetes folyamatok stimulálása a tápanyagok felvételének és hasznosulásának javítása, az abiotikus stresszel szembeni ellenálló képesség fokozása és a termés minőségének javítása. A biostimulánsoknak nincs közvetlen hatásuk a kártevők ellen, ezért nem tartoznak a a peszticidek szabályozási keretei közé.”
Európai biostimulánsok Ipari Tanács EBIC, 2012

Biostimuláns:
„Olyan anyag, mely a növényre, magra, talajra vagy táptalajra felvive javítja a növények megtermékenyülését, növeli a növény tápanyag-felhasználásának hatékonyságát, vagy más közvetlen vagy közvetett előnyökkel biztosít a növényfejlődés vagy stresszválasz területén.”
Beaudreau, 2013, Biostimuláns koalíció

Biostimuláns-ok:
„Olyan vegyületek, amelyek nem táplálkozási növénynövekedési reakciókat hoznak létre, és növelik a stressz toleranciát. Ez ellentétben áll a műtrágyákkal, amelyek a növény táplálását segítik.
A biostimulánsok számos előnye azon képességükön alapszik, hogy befolyásolják a hormonális aktivitást.”
„A biostimulánsokban lévő vegyületek megváltoztathatják a növény hormonális állapotát, és nagy hatással lehetnek a növény növekedésére és egészségére.”
Daniels, 2013

Növényerősítő (Biostimuláns):
Néhány tagállamban a mezőgazdaságban használt „határ” termékek egy osztálya, amelyek csak a növény kondíciójára hatnak a kártevők elleni közvetlen hatások nélkül, és nincs fő tápanyag felvétellel összefüggő aktivitása,… fokozza a növények ellenálló képességét a növényt károsító organizmusokkal szemben és a védelmet a nem parazita károsodások ellen.”
Torre és mtsai., 2013

Biostimuláns:
„Olyan termékek, amelyek önmagukban vagy más műtrágyákkal keverve hozzájárulnak a növények növekedésének javításához a különböző élettani folyamatok kiaknázásával.”
Migliore és mtsai, 2013

Bio-stimuláló szer:
„A „biostimuláló” kifejezés aktivitást vagy hatékonyságot jelent, ha másképp nem határozzuk meg a találmány szerint, amely a növény vagy a növényrészek sokféle folyamatát stimulálja, növeli vagy javítja, mint pl. a növekedést elősegítő anyagok – például cukrok és aminosavak – jobb generációja, a megfelelő sejtek rendelkezésre álló tápanyagokkal és növekedésszabályozókkal való ellátása, fokozott sejtanyagcsere, javult sejt fertőtlenítés, fokozott immunvédelem, a növekedés és a hozam elősegítése, a szisztémás rezisztencia indukálása (SAR), a versengő növények növekedésének és hozamának gátlása (allelopathia).

A biostimuláló aktivitás okozhatják szerek, növényi kivonatok és más összeállítások, mint az olyan metabolikus anyagok, melyeket a növények szintetizáltak miután biostimulálást kiváltó szerrel kezelték. Egy „biostimuláló szer” a találmány szerint egy biológiai növényvédő szer, amely a fent meghatározott biostimuláló tulajdonságokat hozza étre egy növényben, amelyet in vitro és / vagy in vivo kezeltek ezzel a szerrel.”
Pretorius, 2013

Biostimuláns:
„Szerves anyag, amely kis mennyiségben alkalmazva fokozza a növények növekedését és fejlődését oly módon, hogy a válasz nem tulajdonítható a hagyományos növényi tápanyagok alkalmazásának.”
Sharma és mtsai, 2014

Biostimuláns Mikroorganizmusok:
„A biokontroll mikroorganizmusok (BCM) és a növények növekedését elősegítő mikroorganizmusok (PGPM) egyaránt „biostimuláns mikroorganizmusokként” definiálhatók, amelyek képesek elősegíteni a növények növekedését és a kórokozók elleni védekezést a növény egész életciklusa alatt, a mag csíráztatásától a növény érettségéig.”
Sofo és mtsai, 2014

Fitostimulátorok, Biostimulátor-ok:
“Ez a kategória magában foglalja azokat a mikroorganizmusokat, amelyek általában hormonális hatással elősegítik a növények növekedését.”
Aguado-Santacruz et al., 2014

Növényi biostimuláns:
„Bármely anyag vagy mikroorganizmus, abban a formában, ahogyan azt a felhasználónak eljuttatják, növényekre, magokra vagy a gyökérkörnyezethez azzal a szándékkal, hogy ösztönözzék a növények természetes folyamatait, amelyek előnyösek a tápanyagok felhasználásának hatékonyságához és / vagy toleranciát biztosítanak az abiotikus stresszel szemben, függetlenül annak tápanyagtartalmától, vagy az erre a célra szánt anyagok és / vagy mikroorganizmusok bármilyen kombinációjától.”
Traon és mtsai, 2014

Biostimuláns-ok:
„Szerves nyersanyagokból nyert kivonatok, melyek bioaktív vegyületeket tartalmaznak.”
Bulgari et al., 2015

Biostimuláns-ok:
„A műtrágyák kivételével olyan anyagok, amelyek kis mennyiségben alkalmazva elősegítik a növények növekedését. Ezek a környezetbarát és természetes anyagok elősegítik a vegetatív növekedést, az ásványi tápanyagok felvételét és a növények toleranciáját az abiotikus stresszekkel szemben.”
Chojnacka et al., 2015

Biostimuláns:
„Bármely anyag vagy mikroorganizmus, amelyet növényekre alkalmaznak a tápanyag felvételi hatékonyság, az abiotikus stresszel szembeni ellenállás fokozása és / vagy a termés minőségi tulajdonságainak javítása céljából, függetlenül annak tápanyagtartalmától. Bővebb értelemben növényi biostimulánsként jelölhetőek meg az ilyen anyagok és / vagy mikroorganizmusok keverékét tartalmazó kereskedelmi termékek.”
Du Jardin, 2015

Biostimuláns-ok:
„Olyan összetevők vagy anyagok, a tápanyagok és a peszticidek kivételével, amelyek növényekre, magokra, vagy a termesztő közegre alkalmazva a meghatározott kiszerelésekben képesek módosítani az élettani folyamatokat a növényekben oly módon, hogy potenciális előnyökkel járjon a növekedés, fejlődés vagy stresszválasz szempontjából.”
Halpern és mtsai., 2015

Biostimuláns:
„Olyan vegyületre vagy összetételre utal, amely nem műtrágya vagy peszticid, de a növényeken alkalmazva javítja azok egészségét és növekedését.”
Lovatt, 2015

Biostimuláns-ok:
„Főként természetes nyersanyagokon alapuló termékek, amelyeket ultra-kis és kis adagokban használnak a növényi fiziológiai és biokémiai folyamatok módosítására, a genetikai potenciál teljesebb megvalósítására a hormonális állapot változásai által, az anyagcsere folyamatok aktiválására, a tápanyagfelvétel hatékonyságának növelésére, a növekedés serkentésére, a fejlődés elősegítésére és a különféle stressztényezők negatív hatásaival szembeni ellenálló képesség erősítésére.”
Yakhin et al., 2016a

A szóhasználat folyamatosan eltolódni látszik és a biostimuláns helyett a biostimulátor kifejezés kezdi átvenni az uralkodó szerepet az ilyen típusú készítmények megnevezésekor. Mint láthattuk a biostimuláns-ok, biostimulátor-ok már régóta ismert anyagok, pontos és minden részletre kiterjedő egyértelmű meghatározásuk még várat magára.

 


HIRDETÉS


Címkék: , , , ,
Megosztás: