Igen nagy fába vágja az a fejszéjét, aki mai ismereteink szerint egyértelműen szeretné meghatározni a biostimulátor szó jelentését. Bár a biostimulátorok már régóta ismert anyagok (Filatov már 1951-ben meghatározza a biogén stimulátor kifejezést), pontos és minden részletre kiterjedő egyértelmű meghatározásuk még mindig nincs.

 

Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen előállításuk, beltartalmuk és jellegük alapján annyira sokfélék, hogy mindegyiket magába foglaló egységes meghatározás szinte lehetetlen.

Ezen az a tény sem segít, hogy mai tudásunk egyszerűen kevés ahhoz, hogy a működésüket teljes mértékben feltérképezze és leírja.

Magyarországon a biostimulátorokra, mint termés növelő anyagra tekintünk és ez alapján a hivatalos besorolás a növénykondicionálókat, a talajkondiciónálókat és a mikrobiológiai készítményeket tekinti biostimulátoroknak.

 

Nemzetközi szinten az EBIC (Európai Biostimulátor Konzorcium) adott ki hivatalos definíciót erre a termékcsoportra, mely szerint a Biostimulátor olyan anyag vagy kivonat, illetve mikroorganizmus mely a növényre vagy a rizoszférába juttatva:

–Serkenti a természetes növényi felépítő életfolyamatokat
– Fokozza a tápanyagfelvételt
– Javítja a tápanyagok hasznosulását
Abiotikus stresszt csökkent
– Termésminőséget javít

 

Bevezettek egy osztályozást is, mely alapján ezeket az anyagokat az alábbi 8 kategóriákba sorolták:

– Humuszkivonatok
– Komplex szerves anyagok
             • Poliszacharidok, élesztőkivonat stb
– Hasznos elemek melyek nem hagyományos tápanyag utánpótlási összetevők
            • Al, Co, Na, Se, Si, Foszfitok és egyéb szervetlen sók
– Mikroorganizmusokat tartalmazó anyagok
– Alga kivonatok
– Kitin, kitozán származékok
– Párolgási veszteséget csökkentő (antitranszpiráns) anyagok
– Szabad aminosavat tartalmazó termékek

_______________________________________________________________________________________________________________________________

HIRDETÉS

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Ezen kategóriákba tartozó anyagok, növényi kivonatok, valamint azok megfelelő arányú keverékeit és a különböző előállítási módszerek által kinyerhető és ezekbe a kategóriákba sorolható eszenciákat nevezik biostimulátoroknak.

 

Saját meghatározásunkban a fentieket kiegészítve a több évtizedes kutatások és megfigyelések alapján készült definíciók figyelembe vételével a biostimulátorokról az alábbiak tudjuk elmondani:

 

Kialakulásuk, eredetük tekintetében:

Természetes folyamattal is létrejönnek a szervezetben a kedvezőtlen környezeti tényezők hatására, metabolikus eredetű biológiailag aktív anyagok

Általában természetes eredetű anyagok, növényi kivonatok, vagy szintetikusan előállítható növényi növekedési hormonok, kelátképző anyagok, ásványi vagy szerves összetételűek. Legtöbbször peptidekből, aminosavakból, poliszacharidokból, huminsavakból, fitohormonokból, növényi metabolitokból, vitaminokból és/vagy ezeket előállító mikroorganizmusokból állnak. Szervetlen vagy szerves anyagok, illetve ezek keverékei is lehetnek

 

Hatásukat tekintve:

Az egész szervezetre hatnak

A növények számára azonnal, közvetlenül, minimális energiabefektetéssel felvehető anyagok, mert felszívódásuk nem függ a növény fotoszintetikus aktivitásától

Stimulálják a szövetekben a létfontosságú biokémiai folyamatokat, segítik a metabolikus és energetikai folyamatokat, befolyásolják a hormonális aktivitást

Erősítik az anyagcserét. A tápanyagok és a víz felvételének hatékonyságát javítják

Növelik a szervezet ellenálló képességét a patogén faktorokkal szemben

Enyhítik az abiotikus stressz által kiváltott hatásokat és toleranciát biztosítanak ellene, aktiválva a növény védelmi reakcióit. Ha stressz előtt alkalmazzák segítik a növényeket a stressz elviselésében

Fokozzák a regenerálódó képességet, kijavítják a fiziológiai rendellenességeket és ezáltal hatékonyabbá teszik a fiziológiai folyamatokat

Fokozzák a növények növekedését és fejlődését, javítják az erőnléti állapotukat és a növények megtermékenyülését. A genetikai potenciál teljesebb megvalósításához hozzásegítik a növényt

Javítják a termények minőségét és betakarítás utáni eltarthatóságát

 

Felhasználásukat tekintve:

Se nem műtrágyák, se nem növényvédő szerek

Nem jelentenek közvetlen tápanyagforrást, tápanyag vagy műtrágya értékük alig, vagy egyáltalán nincs ezért a szerves és szervetlen tápanyagforrásokat, a trágyát vagy más ásványi tápanyagforrást nem helyettesítik, azok felszívódását viszont nagymértékben javítják. A jelenlévő és rendelkezésre álló tápanyagoktól függetlenül működnek

Kis dózisban, alacsony koncentrációban használhatóak és igen kis mennyiségben is kifejtik hatásukat

Nincs közvetlen hatásuk a kártevők ellen

A környezetre ártalmatlanok, használatuk során ismert kár nem jelentkezik. Alkalmazásuk nem jelent kockázatot az emberekre, állatokra vagy természeti környezetre

 

Látható, hogy valóban milyen szerteágazó azon anyagok köre, melyeket biostimulátoroknak tekinthetünk és ez okozza a nehézséget ami miatt egy átfogó fogalom létrehozása még várat magára.


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: