Igen nagy fába vágja az a fejszéjét, aki mai ismereteink szerint egyértelműen szeretné meghatározni a biostimulátor szó jelentését. Bár a biostimulátorok már régóta ismert anyagok (Filatov már 1951-ben meghatározza a biogén stimulátor kifejezést), pontos és minden részletre kiterjedő egyértelmű meghatározásuk még mindig nincs.
Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen előállításuk, beltartalmuk és jellegük alapján annyira sokfélék, hogy mindegyiket magába foglaló egységes meghatározás szinte lehetetlen.
Ezen az a tény sem segít, hogy mai tudásunk egyszerűen kevés ahhoz, hogy a működésüket teljes mértékben feltérképezze és leírja.
Magyarországon a biostimulátorokra, mint termés növelő anyagra tekintünk és ez alapján a hivatalos besorolás a növénykondicionálókat, a talajkondiciónálókat és a mikrobiológiai készítményeket tekinti biostimulátoroknak.
Nemzetközi szinten az EBIC (Európai Biostimulátor Konzorcium) adott ki hivatalos definíciót erre a termékcsoportra, mely szerint a Biostimulátor olyan anyag vagy kivonat, illetve mikroorganizmus mely a növényre vagy a rizoszférába juttatva:
–Serkenti a természetes növényi felépítő életfolyamatokat
– Fokozza a tápanyagfelvételt
– Javítja a tápanyagok hasznosulását
– Abiotikus stresszt csökkent
– Termésminőséget javít
Bevezettek egy osztályozást is, mely alapján ezeket az anyagokat az alábbi 8 kategóriákba sorolták:
– Humuszkivonatok
– Komplex szerves anyagok
• Poliszacharidok, élesztőkivonat stb
– Hasznos elemek melyek nem hagyományos tápanyag utánpótlási összetevők
• Al, Co, Na, Se, Si, Foszfitok és egyéb szervetlen sók
– Mikroorganizmusokat tartalmazó anyagok
– Alga kivonatok
– Kitin, kitozán származékok
– Párolgási veszteséget csökkentő (antitranszpiráns) anyagok
– Szabad aminosavat tartalmazó termékek
_______________________________________________________________________________________________________________________________
HIRDETÉS
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Ezen kategóriákba tartozó anyagok, növényi kivonatok, valamint azok megfelelő arányú keverékeit és a különböző előállítási módszerek által kinyerhető és ezekbe a kategóriákba sorolható eszenciákat nevezik biostimulátoroknak.
Saját meghatározásunkban a fentieket kiegészítve a több évtizedes kutatások és megfigyelések alapján készült definíciók figyelembe vételével a biostimulátorokról az alábbiak tudjuk elmondani:
Kialakulásuk, eredetük tekintetében:
Természetes folyamattal is létrejönnek a szervezetben a kedvezőtlen környezeti tényezők hatására, metabolikus eredetű biológiailag aktív anyagok
Általában természetes eredetű anyagok, növényi kivonatok, vagy szintetikusan előállítható növényi növekedési hormonok, kelátképző anyagok, ásványi vagy szerves összetételűek. Legtöbbször peptidekből, aminosavakból, poliszacharidokból, huminsavakból, fitohormonokból, növényi metabolitokból, vitaminokból és/vagy ezeket előállító mikroorganizmusokból állnak. Szervetlen vagy szerves anyagok, illetve ezek keverékei is lehetnek
Hatásukat tekintve:
Az egész szervezetre hatnak
A növények számára azonnal, közvetlenül, minimális energiabefektetéssel felvehető anyagok, mert felszívódásuk nem függ a növény fotoszintetikus aktivitásától
Stimulálják a szövetekben a létfontosságú biokémiai folyamatokat, segítik a metabolikus és energetikai folyamatokat, befolyásolják a hormonális aktivitást
Erősítik az anyagcserét. A tápanyagok és a víz felvételének hatékonyságát javítják
Növelik a szervezet ellenálló képességét a patogén faktorokkal szemben
Enyhítik az abiotikus stressz által kiváltott hatásokat és toleranciát biztosítanak ellene, aktiválva a növény védelmi reakcióit. Ha stressz előtt alkalmazzák segítik a növényeket a stressz elviselésében
Fokozzák a regenerálódó képességet, kijavítják a fiziológiai rendellenességeket és ezáltal hatékonyabbá teszik a fiziológiai folyamatokat
Fokozzák a növények növekedését és fejlődését, javítják az erőnléti állapotukat és a növények megtermékenyülését. A genetikai potenciál teljesebb megvalósításához hozzásegítik a növényt
Javítják a termények minőségét és betakarítás utáni eltarthatóságát
Felhasználásukat tekintve:
Se nem műtrágyák, se nem növényvédő szerek
Nem jelentenek közvetlen tápanyagforrást, tápanyag vagy műtrágya értékük alig, vagy egyáltalán nincs ezért a szerves és szervetlen tápanyagforrásokat, a trágyát vagy más ásványi tápanyagforrást nem helyettesítik, azok felszívódását viszont nagymértékben javítják. A jelenlévő és rendelkezésre álló tápanyagoktól függetlenül működnek
Kis dózisban, alacsony koncentrációban használhatóak és igen kis mennyiségben is kifejtik hatásukat
Nincs közvetlen hatásuk a kártevők ellen
A környezetre ártalmatlanok, használatuk során ismert kár nem jelentkezik. Alkalmazásuk nem jelent kockázatot az emberekre, állatokra vagy természeti környezetre
Látható, hogy valóban milyen szerteágazó azon anyagok köre, melyeket biostimulátoroknak tekinthetünk és ez okozza a nehézséget ami miatt egy átfogó fogalom létrehozása még várat magára.