Az agrárminiszter bejelentése szerint 5 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg idén a zártkerti program, mely minden eddigi támogatásnál nagyobb összeget jelent.

Nagy István közlése szerint a pályázatokat augusztus 2-től a Herman Ottó Intézet Nkft. honlapján lehet kitölteni. A benyújtási időszak augusztus 9-től a keretösszeg kimerüléséig, vagy augusztus 15-ig tart. A pályázó önkormányzatok, önkormányzati konzorciumok 25 millió forintot nyerhetnek vissza nem térítendő támogatásként, egyösszegű előfinanszírozással, utólagos elszámolási kötelezettség mellett.

 

A pályázat a korábban művelés alatt álló zártkertek helyreállítását támogatja, amire azért van szükség, mert országos méretű jelenség, hogy korábban művelt területek váltak gondozatlanná pl a közművek és a megfelelő úthálózat hiánya miatt. Ezért arra számítanak, hogy a pályázati keret jelentős része infrastrukturális beruházásokhoz járul majd hozzá.

 

Épített örökségükkel, természeti kincseikkel a gyümölcsösök és szőlőhegyek olyan értékei a magyar vidéknek, amelyek közösséget teremthetnek, és jövőt adhatnak a helyieknek, bővítve az öngondoskodás lehetőségeit – indokolta a zártkerti program létrehozását a miniszter. Egyúttal bízik abban is, hogy a támogatások hozzájárulnak hagyományos gazdálkodás fellendüléséhez és a régi tájfajták elterjedéséhez, amelyből kézműves termékek készülhetnek.

 

Szükség van a pályázatra azért is, hogy a régi magyar gyümölcsfajták ne csak a génbankokban éljenek tovább, és megmaradjanak a hagyományos építésű pincesorok, boronaházak, régi kápolnák, útmenti feszületek is – mondta V. Németh Zsolt A kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

 

Országszerte csaknem 200 ezer hektárra becsülhető a zártkertek mérete, de fejlesztések híján jelentős részük gondozatlan, elhanyagolt. A kormány felelősséget érez a másodlagos mezőgazdaságért, a nagyüzemi agráriumon kívüli kívüli termelőkért is, amit a miniszteri biztos szerint a zártkerti program is bizonyít.

 

(MTI)


HIRDETÉS


Megosztás: