Talán meglepő, de van amikor egy növénykondicionáló készítmény a téli vadkár enyhítés egyik kiváló eszközévé válhat.

 

Egyre több a vad és egyre több a vadkár

Télen a táplálékhiány miatt rengeteg őz, szarvas, vaddisznó és egyéb vad látogatja meg a földeket. Jellemzően bátrabban és nagyobb kockázatot is vállalnak, mint a tavaszi, nyári időszakban, nem kevés fejfájást okozva ezzel a gazdáknak, és a vadászoknak.

 

A vadkár mértékét leginkább az időjárás befolyásolja, ezért nem is kérdés, hogy mennyire fontos a téli időszakban is védekezni. Ugyanis már ilyenkor is akár 100%-os kár keletkezhet például a repcében. Olyan esetekkel is (és nem egyszer) találkoztunk már, mikor a teljes földterületet újra kellett vetni a tavaszi időszakban.

 

A leggyakoribbak a rágási károk

Rágás vagy legelési kár okozása szinte minden nagyvadfajra jellemző.

Talán a legsúlyosabb téli kártétel, melyet a mezőgazdasági területeken elsősorban a szarvasok okoznak. Ebből a szempontból talán a repce a legveszélyeztetettebb kultúrnövény, de a gabonafélék és a pillangósok sincsenek biztonságban.

 

Nemcsak a szántóföldek lelegelése, hanem a szőlő és gyümölcsfák rügyeinek megrágása, kérgük lehántása is gondot okoz, valamint az erdészeti területeken is nagymértékű károk keletkezhetnek.

 

Hogyan védekezzünk a téli vadkár ellen?

A legjobb védekezés természetesen a megelőzés. Tehát már azelőtt fel kell készülnünk, mielőtt még akár több százezer, vagy millió forintos kár érne. Erre kiválóan alkalmasak például a kerítések és az ultrahangos vadriasztók, de választhatunk más alternatívát is.

 

Biológiai módszerek

Védekezni nemcsak fizikai-, de biológiai módszerekkel is lehetséges. Ilyen megoldás lehet, ha valaki a védendő kultúrát egy, az állatok által jobban kedvelt növénnyel veti körbe.

 

Kémiai módszerek (vadriasztó folyadékok, granulátumok)

A fizikai védelem mellett ez a legelterjedtebb módszer. Ezek a vadriasztó szerek szaghatáson alapulnak, és folyadék vagy granulátum formában kaphatók.

Meglepő lehet, de vannak olyan természetes növényi eredetű növénykondicionáló készítmények, melyek jellegzetes csípős, keserű ízükkel, riasztó szagukkal vadriasztóként is kiválóan megállják a helyüket.

Ilyen termék például a Balance System Product Family L&S Lomb Neem olaj tartalmú növénykondicionáló készítmény.

 

A Balance System Product Family L&S Lomb nem csak a rovarokra riasztó hatású Neem olajjal veszi fel a harcot a vadkárt okozó emlősök ellen, de ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz csípős chilipaprikát, tormát és fokhagymát is. Ezzel a kombinációval még a vérszívó vámpírokat is elriaszthatnánk féltett növényeink közeléből, így nem csoda, hogy a vadak jobb falatok után néznek!

 

A Balance System Product Family L&S Lomb vadriasztóként is kiválóan teljesít

Permetezzük be vele az állományt a fákat vagy a karót, oszlopot a terület szélén, esetleg egy szélesebb sávot a védeni kívánt terület körül. 

Bár ez a vadriasztás talán legjobb módszere, azonban az eső lemoshatja a nap pedig felszáríthatja, így olykor hetente szükséges újra permetezni a területet.

A Balance System Product Family L&S Lomb alkalmazásának további előnye, hogy eredeti funkciójának megfelelően a növények kondícióját is nagymértékben javítja, ezzel tavasszal fejlődésük gyorsabb és látványosabb lesz.

 

Az, hogy a téli időszakban mekkora vadkárral kell szembe néznünk, nemcsak a megelőzésen múlik, hanem összefügg azzal is, hogy az állatoknak biztosítva van-e a megfelelő táplálék.

 

Ha ennek hiányát érezzük, érdemes egyeztetni a vadásztársasággal, hogy mindig gondoskodjanak a megfelelő mennyiségű elemózsiáról.


HIRDETÉS


Címkék: , , , ,
Megosztás: