Az Agrár-ökológia Program első évében rögtön problémát okozott a növénykondicionáló szerek használatából adódó félreértések, szabályozások értelmezése. Ezt a témát érdemes több szempontból megvizsgálni.

 

A növénykondicionáló szereket általában a termelők a növényeket ért stressz kezelésére használják. Ha valami probléma van, fagykár, hideg, növényvédő szer elsodródás, stb., ami a növények fejlődését hátrányosan érinti, akkor veszik elő ezeket a készítményeket.

 

Normál körülmények között, ha nincs semmi probléma, a növénykondicionáló szerek használata nem eredményez 5-10%-nál nagyobb terméstöbbletet. Ha úgy állítjuk be a kísérleteket, hogy előtte stresszt okozunk a növényeknek és kezeljük ezen növények egy részét, a kezelt növények növekedése és termése jóval meg fogja haladni a kezeletlen növényekét.

 

A növényeket ért stresszfaktorok káros hatása és a növénykondicionálók használata során fellépő folyamatok jól mérhetők. Dr. Pónya Zsolt a MATE kaposvári kampuszának kutatója foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, aki a kísérletei során ezeket a folyamatokat pontosan leírja és mérni is tudja.

 

A növénykondicionáló szerek használata mindig okszerű, akkor permetezünk, ha szükség van rá

 

A növénykondicionáló szerek használata mindig okszerű, akkor permetezünk, ha szükség van rá. A probléma abból adódik, ha e szerek használatát növénytermesztési technológiai elemnek tekintjük és pontot adunk az AÖP-ben a használatukért. Ezzel azt sugalljuk, hogy a növénykondicionáló szerekkel akkor is kell permetezni, ha nincs probléma és nincs stressz. Ekkor viszont ne várjunk csodát, mert a terméstöbblet nem fogja meghaladni az 5-10%-ot.

 

Ha valami egészséges, minden jól megy, van víz és tápanyag, nem csináltunk hibát, akkor ezt már nagyon nehéz fokozni. Ha viszont probléma van, akkor a növénykondicionáló szerek használatával látványos lehet a segítség.

 

Nem elégséges engedélyezési kísérletek?

 

Mivel az engedélyezési kísérletek során nem provokálnak stresszt a növénynek, így nehéz megállapítani, hogy melyik készítmény, milyen mértékben és milyen típusú stresszt tud jól kezelni. A termelők ezeket a készítményeket kipróbálva véleményt mondanak, látják az eredményeket és tudni fogják, hogy mely készítményt, mikor és hogyan kell használni. Ehhez idő és tapasztalat kell.

 

A természetben el kell fogadnunk, hogy nem tudunk mindent meghatározni és szabályozni, még akkor is, ha néha azt hisszük, hogy igen és ez alól a növénykondicionáló szerek sem kivételek.

 

Forrás: Agronapló


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: