Aszály, hirtelen lezúduló csapadék, szél: a szeszélyes időjárás okozta stressz erősen korlátozza a növények fejlődését, növekedését, szaporodásukat, és csökkenti a terméshozamot. Ezért feltétlenül szükséges a növények ellenálló képességének megismerése és javítása.

 

Fontos, hogy a növény fel legyen töltve tápelemekkel, mert így tud gyorsan reagálni a külső károsító tényezőkre. Célszerű a növényeket lombon keresztül kezelni annak érdekében, hogy ellenállóbbak legyenek a káros behatásokkal szemben. Erre kiválóan alkalmasak a növénykondicionáló készítmények.

 

Évről évre fontosabb feladattá válik a növényállomány megfelelő támogatása, hogy az a stressz által okozott hatásokra sikeres válaszokat tudjon adni, és a terméseredmények ennek függvényében ne csökkenjenek.

 

Konkrétan hogyan erősíti a növénykondicionáló a növényt?

1. A megfelelő gyökérzet kialakítása. Ezt olyan készítményekkel érhetjük el, amelyek összetétele a gyökér fejlődését stimulálja. Minél nagyobb, szerteágazóbb és erősebb a gyökér, annál jobban tud teljesíteni a tápanyagért folytatott harcban. Kiemelten fontos hatóanyagok ezekben a termékekben a nitrogén, a foszfor és a cink, valamint az egyéb, ezek hatását felerősítő stimuláns anyagok.

 

A Balance System Product Family L&S LOMB gyökérnövekedést segítő gyógynövénykivonatot is tartalmaz

2. A növény vegetatív növekedésének a serkentése. A növények vegetatív fejlődése a csírázástól a virágzás kezdetéig tart. Célunk a megfelelő lombtömeg kialakítása, és általában a fotoszintézis magas szinten tartása. Ha ugyanis nő a fotoszintézis aktivitása, javul a kondíció, jobb a növény egészségügyi állapota, jobban meg tud birkózni a stressz okozta helyzetekkel, ahogyan a kórokozókkal és a kártevőkkel is.

 

3. A terméskötődés javítása. Olyan anyagokat juttatunk ki, amelyekre a virágzás során a legnagyobb szükség van (pl. növényi aminosavak), illetve amelyek támogatják a termékenyülést követő intenzív sejtosztódást.

 

Növénykondicionálás a tudomány erejével
Az ALBIT egy hatékony és gazdaságos alternatívát jelent a növénykondícionáló készítmények széles választékából

 

Az AÖP is jutalmazza a növénykondicionáló használatát

A növénykondicionáló használata pontot hoz az Agrár-ökológiai programban!

Ha a szántóterületek legalább 50%-án növénykondicionáló, talajkondicionáló vagy N-megkötő készítményeket alkalmazunk, 1 pontot szerzünk. A feltétel rugalmas, mert nem azt jelenti, hogy egyféle készítménnyel kell kezelni a terület 50%-át, mi magunk választhatjuk ki azokat az okszerű kezeléseket, amelyekből a legtöbbet profitálhatjuk.

Arra azonban figyelnünk kell, hogy az alkalmazott készítmény engedélyokirata szerint is talaj-, illetve növénykondicináló legyen. 

 

Összegezve

A növénykondicionáló segít a növényeknek átvészelni az időjárási viszontagságokat, a stressz helyzeteket, a tápanyaghiányt és gyorsítja a stressz utáni regenerációt. A nagyobb, jobb minőségű termés eléréséhez, a betegségnek és tápanyaghiánynak ellenállóbb növények termesztéséhez mindenképpen ajánlott a megfelelő növénykondicionáló készítménnyel történő kezelés. 

 

Forrás: Hírös Agrária


HIRDETÉS


Címkék: , , , ,
Megosztás: