A Neem olaj szinte csodákra képes a rovarkártevők elleni védelemben. Nem hiányozhat a biokertészek eszköztárából sem.

 

A Neem olaj

A neem olajat egy trópusi területeken honos, örökzöld fafaj olivabogyóra hasonlító termésének magjából préselik. A neem-fa és a terméséből sajtolt olaj Afrikában már évszázadok óta egyet jelent a gyógyítással, Indiában pedig az ayurvédikus orvoslás széles körben alkalmazott gyógynövénye.

A neem olaj zsírsavakban, E vitaminban, valamint esszenciális aminosavakban gazdag, igazán különleges olaj. Állaga csak 24 fok felett folyékony, ez alatt a hőmérséklet alatt krémszerű, sűrű kenőcs-állagúvá válik.
Illata meglehetősen megosztó: van, aki szerint dióra vagy fokhagymára emlékeztető, és van, aki a világból is kifutna tőle. Meglehetősen karakteres, erős és földszagú illat, ha egyszer valaki megszagolja, sosem felejti el többet.

Az illat feltárja az olaj igazi valóját: baktérium-, vírus- gombaölő hatása erőteljes, paraziták és rovarok ellen is hatékony. Nagy koncentrációban tartalmaz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket is.

 

A neem olaj hatása a rovarokra

A neem olajnak számtalan, komplex és aktív összetevője van. Az egyszerű mérgektől eltérően a neem összetevői hasonlóak azokhoz a hormonokhoz, melyeket a rovarok is termelnek. Ezért, amikor bejut a rovarok testébe leállítja a hormonok normál működését és az alábbi hatásokat lehet megfigyelni:

A rovarok “elfelejtenek” enni, párosodni és petéiket lerakni. Ezen túlmenően szinte képtelenné válnak a repülésre.

Táplálkozás hiányában a saját testnedveiket kezdik el felélni és lassan “kiszáradnak”. A populáció lassan csökkenni kezd, végül el is tűnik.

Sok, különböző, aktív összetevője miatt minden rovarfaj különbözően reagál a neem rovarölő tulajdonságára.

 

A neem olaj nem bántja a hasznos rovarokat

Meglehetősen csodálatra méltó, hogy csak a rágó és szívó rovarokra van hatással. Fő oka, hogy a rovarnak meg kell emésztenie a neem olajat a hatás eléréséhez, és a hasznos rovarok nem táplálkoznak a növényekkel. Mivel beszívódik a növényszöveteibe, ezért  csak azok a rovarok kerülnek vele kapcsolatba, melyek a növényi részeket és nedveket fogyasztják.

Azonban elpusztíthatja a hasznos rovarokat is, ha közvetlenül kerülnek érintkezésbe az olajjal. Ezért a kijuttatásnál óvatosnak kell lenni!

A hasznos rovarok nappal a legaktívabbak. A permetezéshez a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert így a permet megszáradhat, mielőtt a hasznos rovarok aktívvá válnak. Késő délután vagy az este órák is jó időpontok, amikor a beporzást végző hasznos rovarok, méhek már nem repülnek. A már megszáradt permet nem veszélyezteti a méheket, katicabogarakat, zöldfátyolkákat stb.

 

 

Balance System Product Family® L&S LOMB – Neem olaj és gyógynövény tartalmú növénykondícionáló
Aki használt már Neem olajat, az tudja, hogy milyen hatásos a rovarkártevők ellen, de azt is tapasztalta, hogy mennyire nehéz és körülményes a Neem olajas permetet elkészíteni.
A Balance System Product Family® L&S LOMB növénykondícionáló ezt remekül megoldja, a benne lévő Neem olaj nem csapódik ki és bámulatosan jól hasznosul!

Működik! Adjon neki időt

A valós hormonokhoz hasonlóan a neem olaj is nagyon alacsony koncentrációban dolgozik. A növénybe jutva kis mennyiségben is hosszú ideig tart.
A hatása nem egy éjszakás esemény! Ne várjuk, hogy egy permetezést követően minden és azonnal elpusztuljon. Ezt csak a kémiai mérgektől lehet elvárni, de pont azokat nem szeretnénk használni. A neem olaj kerti, termőhelyi felhasználás során napok, vagy hetek szükségek a teljes hatás eléréséhez, ezért sokan nem tartják hatékony eszköznek. Pedig működik!

 

A szöcske és a neem olaj története

Szereplők: két üveg, két levél és két szöcske.

Az egyik levelet befújták kémiai rovarölővel, a másikat neem olajjal.
A két szöcskét a két üvegbe tették, 1-1 levéllel.
Az első szöcske megette a levelet és azonnal elpusztult.
A másik, a neem olajjal befújt levelet meg sem érintette. Két nap után éhen halt.

A neem olaj nagyon erőteljesen gátolja a rovarok táplálkozását. A rovar “elfelejt” táplálkozni miután kapcsolatba kerül a neem olajjal. A valóságban a neem olaj szaga is kiválthatja ezt. 

 

A neem olaj a növény belsejéből dolgozik

A legtöbb kémiai eredetű rovarölő termék azonnal, vagy igen gyorsan lebomlik, vagy az első eső lemossa a növények felületéről. Ezért állandóan permetezni kell. A másik megoldás, hogy olyan stabil szert kell használni, mely hosszú ideig megtartja a hatását, beépül a növény szöveteibe. Ez egyben azt is jelenti, hogy kémiai anyagok épülnek be, melyek mindent megmérgeznek, beleértve a fogyasztót is.

A neem olaj emberre és a háziállatokra veszélytelen, így kiváló választás a vegyszer nélküli termesztésben alkalmazott védekezésekhez.

 


HIRDETÉS


Címkék: , ,
Megosztás: