Hogyan készül a Bokashi komposzt, és miért hatékonyabb ez a megoldás, mint a többi komposztálási módszer?

A kertészkedés szerelmeseinek egyik legújabb megszállottsága a Bokashi komposztálás. Mielőtt azonban elmerülnénk a készítésének titkaiban, szeretnénk elmondani, mi az a Bokashi komposzt, és miért előnyös ez a fűszer- és zöldségeskertek számára.

 

Mi az a bokashi komposztálás?

A bokashi egy japán szó, amely szabad fordításban ” elrothadást” (más források szerint erjesztett szerves anyagot) jelent. Ez az erjedés pontosan azt a folyamatot takarja, ami az ételmaradékokkal történik, amely egy beltéri, zárt rendszerű vödörben történik. A bokashi korpát (korpalisztet) mikroorganizmusokkal (például tejsavbaktériumokkal) oltják be. Az ételmaradékok jótékony baktériumokkal való összekeverése megerjeszti és kvázi „előemészti” a maradékokat, ezáltal hatékonyabban átalakítja azokat a kertben való felhasználásra. A Bokashi korpa mikrobái anaerob (azaz oxigén nélküli környezetben működnek), és gyorsabban lebomlanak, mint a hagyományos aerob (oxigénnel működő) komposztrendszerben.

 

Bokashi Primo komposzt adalék – optimalizált összetétel a siker biztosítéka

A Bokashi komposztálás előnyei

Az Bokashi komposztálás egyik legnagyobb előnye az, hogy ez a módszer gyorsabban állítja elő a komposztot, mint a hagyományos módszerek, ráadásul szinte bármit beletehet a bokashi komposztáló vödörbe, beleértve a zsírt, a húst és a tejtermékeket is. Ezek általában a komposztálás „nem javasolt élelmiszer-maradékok” című listáján szerepelnek. A Bokashi-rendszerhez azonban még a főtt ételmaradékok is hozzáadhatók. A Bokashi komposzt elkészítésének elsajátítása egy olyan jövőbe mutató lépés, amelyet egyre többen alkalmaznak, akik szeretnének hulladékmentes (vagy ahhoz a lehető legközelibb) életmódot folytatni.

 

Hogyan készítsünk Bokashi komposztot?

1. Gyűjtse össze az alapanyagokat!

Ha meg akarja tanulni, hogyan kell Bokashi komposztot készíteni, a következő anyagokra lesz szüksége:

Két ötliteres vödör (az egyiknek hagyományos alja van, a másiknak pedig fúrt lyukak vannak az alján). Alternatívaként vásárolhat komplett Bokashi készletet is, ha szeretné egyszerűbbé tenni a dolgot.
Egy tégla vagy egy nagyobb kő, hogy segítsen helyet szorítani a két vödör között, amikor egymás mellé helyezik őket.
Bokashi „induló” komposzt kultúra – ezt beszerezheti az interneten, de számos saját készítésű receptet talál erre vonatkozóan az ezzel foglalkozó weboldalakon.
Egy darab rongy vagy régi póló, ami lehetőleg pamutból van.
Egy vödör fedele
Pergamenpapír (opcionális)

 

2. Gyűjtse össze az ételmaradékokat!

Ezen a ponton szükséges megtanulnia, mely anyagok használhatók fel a Bokashi komposztálás során. Hiszi vagy sem, szinte bármit beletehet a bokashi komposztáló rendszerébe, de azért lehetőség szerint próbálja meg nem zsírokkal, húsokkal és édességekkel túlterhelni a komposztálót, mivel ha túl sok ilyen elemet ad hozzá, az nagyban befolyásolja a végterméket.

Igyekezzen apróra darabolni a hulladékot, így pl. ahelyett, hogy egy egész krumplit (vagy krumplihéjat) dobna a vödörbe, aprítsa fel azt kisebb darabokra. Az egyetlen élelmiszer-fajta, amit nem tehet a Bokashi komposztba, az a már romlott vagy penészes élelmiszer. Ha mégis megtenné, a penész és az egyéb kártékony baktériumok versenyezni kezdenének a Bokashi korpában lévő hasznos baktériumokkal, és tönkretennék az egész komposztot.

 

3. Állítsa össze a bokashi vödröt!

A „2 vödrös” módszer összeállításához először a hagyományos vödröt tegye a földre, és helyezzen bele egy téglát vagy nagyobb követ. A második vödröt (a lyukasat) állítsa a másikba, a tégla vagy kő tetejére úgy, hogy az néhány centivel magasabban legyen az első vödörnél. Vágjon méretre egy darab (pamut) szövetet, hogy kibélelje vele a lyukas vödör alját. Ez megakadályozza, hogy a nagyobb részecskék az alsó vödörbe kerüljenek.

 

4. Rétegezze a Bokashit és a hulladékot!

Kezdje azzal, hogy körülbelül egy csésze Bokashi „starter kultúrát” kanalaz a Bokashi vödör aljába. Adjon hozzá körülbelül két hüvelyknyi zöld hulladékot, majd rétegezze ezt egy újabb csésze Bokashi-kultúrát. Folytassa a feltöltést úgy, hogy a kétféle anyagot folyamatosan rétegezi egészen addig, amíg el nem fogynak a hulladékok vagy el nem fogy a hely a vödörben. A legfelső rétegnek két csésze Bokashi-kultúrának kell lennie. Lapáttal nyomkodja le a rétegeket, hogy ezzel is tömörítse a hulladékot. Ne feledje: mivel anaerob folyamatról van szó, a rendszernek nincs szüksége oxigénre, így nincs szükség levegőáramlásra a törmelékdarabok között.

Egy opcionális lépés: a vödör tetejére egy réteg pergamenpapírt tehet, hogy segítsen lezárni a vödör tartalmát. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha nem tölti meg színültig az egész vödröt. Végül helyezze a fedelet a vödörre.

 

5. Várjon két hetet!

És ekkor megtörténik a varázslat! Sok Bokashi-használó szerint a Bokashi vödröt bent is hagyhatja a lakásban, de ezt nem javasoljuk, kiváltképp, ha nagy családban él, mivel az erjedési folyamattal együtt jár némi (kellemetlen) szag is. Más komposztálási módszerekkel ellentétben, amelyeknek általában nem járnak kellemetlen szagokkal, a Bokashi komposztálási módszernél számolnunk kell némi bűzzel (kiváltképp, ha sok hús, zsír vagy tejtermék kerül a vödörbe). A kellemetlen szag leginkább a sör erjedési szagához hasonlítható, édes, savanykás aromával keverve. Nem állítjuk, hogy a legkellemesebb, azonban a fedelet lezárva nem fog sok szagot érezni. Ha azonban aggódik a kellemetlen szagok miatt, tartsa a vödröt egy kevésbé forgalmas helyen, a szuterénben, a garázsában, az előterében vagy a balkonján – vagy amíg nem kell a fagyoktól tartani, a kertben.

Aki biztosra akar menni, vásárolhat komplett Bokashi komposztálót, amelyhez hermetikusan záródó fedél (és speciális organizmusok) is tartoznak, így nem kell tartani a kellemetlen, házat elárasztó bukétól. Az ilyen komposztáló előnye, hogy tartalmaz mindent, ami a beltéri komposztáláshoz szükséges, és amatőrök is bátran belevághatnak a házi komposzt elkészítésébe.

 

Amit a komposzt-teáról tudni kell

A Bokashi vödör alján egy kevés folyadék fog keletkezni. A fent leírt két-vödrös módszernél azért van a belső vödör néhány centivel a külső vödör fölé emelve, hogy az így kapott komposzt teát könnyedén kinyerhessük belőle.

Ha olyan Bokashi-komposztálót vásárol, amely alján beépített csap van, akkor néhány naponta le kell csapolnia a vödröt. Az így kapott folyadékot, vagyis a komposzt-teát fel lehet hígítani (növények permetezéséhez is), vagy értékes tápanyagként a locsolóvízhez keverni a zöldségeskertben. (Körülbelül 1 rész komposzt-teát adjon 100 rész vízhez, vagyis literenként körülbelül 2 teáskanálnyit.) Koncentrált formában is felhasználhatja a komposzt-teát, például a konyhai és fürdőszobai mosogató lefolyójának tisztítására, de a WC-takarításhoz is jól használható. A komposzt-tea segíthet megelőzni az algásodást, és hasznos baktériumokkal járul hozzá a csatornák tisztításához.

 

Hol használhatja a Bokashi-komposztot?

Körülbelül egy hét elteltével észre fogja venni, hogy a vödrödben bolyhos, fehér penész növekszik. Ez egy jó dolog! Két hét bokashi vödörrendszerrel töltött idő után készen áll a végtermék használatra! A Bokashi komposztot a hagyományos komposztkupacba vagy közvetlenül a kerti ágyásba keverheti. Ha közvetlenül a kerti ágyásban szeretné használni, ásson egy 25 cm mély árkot az ágyás hosszában, tegye bele a Bokashi komposztot, majd fedje le újra földdel. Ha ezt az utat választja, legalább két hetet várnia kell, mielőtt bármit is ültetne a kerti ágyásba, mivel a Bokashi komposzt a vödörből kivéve savas lehet, és megégetheti a növényeket. Ne aggódjon, hosszú távon nem lesz savas a talaj, de adjon neki két-négy hetet, hogy lebomoljon a kerti ágyásban, mielőtt elültetné.

Összességében a Bokashi komposzt előállításának elsajátítása kitűnő módja a meglévő komposzt-rendszer kiegészítésének, vagy önálló módszerként való használatának. A Bokashi komposztálást évszázadok óta használják, különösen a japán és koreai kultúrákban. Költséghatékony, egyszerűen karbantartható, csökkenti az élelmiszer-hulladékot, és tápanyagokban gazdag szerves anyagot juttat vissza a zöldségeskertbe.

Ön tudja, hogyan kell Bokashi komposztot készíteni? Amennyiben Ön is Bokasahi-komposztáló-használó, örömmel vennénk, ha megosztaná velünk a tapasztalatait!

 

Forrás: Agrofórum


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: