ALBIT növénykondicionáló készítmény – KOMPLEX NÖVÉNYNÖVEKEDÉS SZABÁLYOZÓ
EGYARÁNT HASZNÁLHATÓ KIS- ÉS HOBBIKERTEKBEN, GYÜMÖLCSÖSÖKBEN ÉS SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁKBAN
Az ALBIT növénykondicionáló készítmény tiszta hatóanyagot tartalmaz, egy természetes biopolimert a poli-ß-hidroxibutirátot, amelyet mikrobiális fermentációval talajbaktériumokból – Bacillus megateriumból és Pseudomonas aureofaciensből – nyernek.
Az ALBIT növénykondicionáló készítmény kölcsönhatásba lép a növényi rendszer NADPH-oxidáz receptoraival, melyek a sejt felszínén találhatóak. A NADPH-oxidáz az ALBIT hatására aktiválódik, ami szalicilsav szintézist eredményez. A szalicilsav egy rendkívül aktív jelzőkapcsolati elem, így az ALBIT növénykondicionáló készítmény biztosítja növény betegségekkel szembeni rezisztenciájának aktiválódását.
Az ALBIT növénykondicionáló készítmény használatával aktiválható a növekedés és fejlődés, fokozható az ellenálló képesség az aszállyal és más kedvezőtlen környezetei tényezőkkel szemben, növelhető a terméshozam és javítható a termés minősége.
Hatásos és költséghatékony megoldás. Hektáronkénti költsége a alacsony, ugyanakkor a kiváltott hatás jelentős.
Alapanyagok
Az ALBIT összetevői:
poli- ß-hidroxibutirát, dikálium foszfát, kálium nitrát, magnézium szulfát, karbamid, segédanyagok, víz
Így működik
Az Albit hatásmechanizmusa
Az Albit hatóanyaga egy mikrobiális úton, baktériumok segítségével előállított természetes biopolimer, a poli-β-hidroxibutirát, rövidítve: PHB.
A PHB nem más, mint a talajban is megtalálható hasznos baktériumok természetes tartalék tápanyag tároló vegyülete, olyan, mint a keményítő a növények, vagy a zsír és a glikogén az állatok esetében.
A mérések igazolták, hogy a Bacillus megaterium sejtjeiben a PHB teszi ki a szárazanyagtartalom 77%-át. Egy másik baktérium a Pseudomonas aureofaciens pedig hatást fejt ki más baktériumokra, fokozva azok PHB szintézisét. Ezt úgy éri el, hogy az általa kiválasztott depolimerázok és további enzimek a PHB-t a növényekben fizológiailag aktív formává – oligomerekké, β-amino-butiráttá – alakítják. A baktériumsejtekben az átalakítás miatt hiány keletkezik PHB vegyületekből, ami serkenti újabb PHB termelődését.
Az Albit alkalmazását hatékonyabbá teszi a speciálisan összeállított ásványi sók adagolása, melyek a növények számára is hasznos tápanyagforrást jelentenek. Az ásványi vegyületek közül a magnézium-szulfát, a dikálium-foszfát, a kálium-nitrát és a karbamid megfelelő arányú keveréke akár a tízszeresére is erősíthetik a PHB hatását, ugyanakkor lassítják a lebomlásának sebességét.
A hatásmechanizmus részletes leírása elolvasható itt
Az ALBIT hatásai
A növényekben minden külső stresszhatás végső soron reaktív oxigénvegyületek felhalmozódásához és a klorofill károsodásához vezet, aminek a hatásait az előzőekben leírtak szerint az Albit fokozottan képes kivédeni, így az Albittal kezelt növények sokkal jobb stresszállósággal rendelkeznek.
A szántóföldi kísérletek során ez a stresszállóság megfigyelhető volt az olyan stresszhelyzetekben, mint az aszály, a túlzottan magas- vagy igen alacsony hőmérséklet, a növényvédő szerek okozta stresszhatások, a talaj kémiai szennyeződéséből adódó stressz stb. Tovább erősíti a hatást, hogy a képződött aszkorbát könnyen eljut olyan növényi részekbe is, melyekre közvetlenül nem került a Albit a kezelés során és így azokban is ki tudja fejteni jótékony hatását.
Másik hatása az Albit használatakor jelentkező NADPH-oxidáz aktivitásnak, hogy szuperoxidok és peroxidok képződnek. A superoxidok és peroxidok közvetlen biocid hatással is bírnak a növénybe behatolni képes kórokozókra. Másrészt a szalicilsav szintézisét indítják el, ami egy nagyon aktív vegyület. A szalicilsav a növényi szöveteket rezisztensekké teszi a kórokozók és a növényt károsító betegségekkel szemben. Hatására a növényi sejtekben a fitoalexinek (a kórokozók fejlődését megakadályozó természetes vegyületek) szintézise fokozódik.
Ezt igazolja, hogy egy szőlőben végzett kísérlet során az Albit alkalmazásával a stilbene típusú fitoalexinek termelődése 33%-kal növekedett és ezzel a növényi sejtek teljes antioxidáns kapacitása (TAC – total antioxidant capacity of plant cells) 1,4 – 3,6 szorosára nőtt.
Az Albit hatása nagyon hasonló a szisztematikus gombaölő szerekéhez, bár míg azok a növényi szövetekben szétterjedve közvetlen biocid hatást fejtenek ki a kórokozókkal szemben, addig az Albit egy természetes metabolit (a szalicilsav) termelődését és a növényi szövetekben történő szétterülését eredményezi, aminek eredményeként olyan növényi részek is védetté válnak, melyek nem érintkeztek közvetlenül a PHB vegyületekkel.
Az Albit hatása a rizoszférára
Az Albit nem csak a növényi sejteken keresztül tudja kifejteni hatását, de közvetetten a gyökerekkel közösségben élő mikroorganizmusokon, a rizoszférán keresztül is.
Amikor a PHB bejut a gyökerek környezetébe meg tudja változtatni a rizoszféra mikrobaközösségét, aminek eredményeképpen az olyan patogén fajok, mint a Fusárium elnyomódnak, míg a Cladosporium, a Trichoderma és a Gliocladium nemzetségekbe tartozó jótékony gombák elszaporodnak (akár 600%-kal is nő a számuk a kontroll területekhez képest).
Az Albit őshonos baktériumokra ható szabályzó aktivitása miatt az Azotobacter és más nitrogénmegkötő baktériumok száma növekszik, ezáltal javul a növények nitrogén és foszfátmegkötése, valamint tápanyagfelvevő képessége.
A talajból vagy a hozzáadott műtrágyákból a Nitrogén 24-25%-kal, a Foszfor 26-40%-kal, míg a Kálium 9-20%-kal jobban hasznosul. Ez az extra tápelemellátás ellensúlyozza a növény ellenállóképességre, fokozott növekedésre és stresszel szembeni rezisztenciára fordított energiaveszteségeit.
Összegezve elmondható, hogy az Albit olyan többfeladatos védő- és stimulálószerként működik, mely érinti a növényéletének minden létfontosságú területét.
Az ALBIT forgalomba hozatali és felhasználási engedélye
Felhasználás:
Szántóföldi növények kondicionálására állománykezeléssel, 40 ml/ha mennyiségben, 300 l/ha vízmennyiséggel, a vegetációs időszakban 2-3 alkalommal az alábbi fenofázisokban kijuttatva – kalászosokban bokrosodás kezdetén, a többi szántóföldi kultúrában 4-6 leveles állapotban, – a virágzást megelőzően illetve a virágzás kezdetén, – a virágzást végén illetve azt követően, – szőlő- és gyümölcs ültetvények kondicionálására, állománykezeléssel, 3 alkalommal (a virágzás kezdetén, teljes virágzásban, a gyümölcsérés során, 50 %-os gyümölcsméretnél) az alábbiak szerint kijuttatva – almatermésűekben 100 ml/ha mennyiségben, 400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva – csonthéjasokban 250 ml/ha mennyiségben, 400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva, – szamócában 40 ml/ha mennyiségben, 400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva, – szőlő ültetvényekben 200 ml/ha mennyiségben, 400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.
Magkezeléshez, csávázáshoz a vetőmag nagyságától függően 80 – 600 ml/t vetőmag mennyiségben, 10-15 liter /t vízmennyiséggel kijuttatva.
Az ALBIT forgalomba hozatali és felhasználási engedélye:
Albit NÉBIH engedély
1 literes kiszerelés
Szántóföldi és nagyüzemi használatra
1 liter akár 25 ha egyszeri kezeléséhez elegendő!
100 ml-es kiszerelés
Kis- és Hobbikertes használatra
100 ml-ből 500 liter permetlé készíthető!