Őszi lombtrágyázás, lombtrágya kijuttatás segítségével a növény élettani folyamatait, a meglévő erőforrások felhasználását segíthetjük.

 

Mi szükséges ahhoz, hogy ősszel homogén, egyöntetűen kelt állományunk legyen?

 

A vetőágy minősége, nedvessége és a később hulló csapadék mennyisége alapvető, azonban ritkán alakul olyan szerencsésen a helyzet, hogy minden tényező optimális legyen. Ellenkező esetben a növényeknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat (víz, tápanyag, élettér) optimális mértékben fel és ki tudják használni, a gyengén fejlett példányok minél többet behozzanak a lemaradásukból. Ennek a segítségnek az egyik leghatékonyabb formája a lombtrágya.

Őszi lombtrágyázáskor a növény élettani folyamatait úgy kell megtámogatnunk, hogy a meglévő erőforrások felhasználását segítsük, de ne kényszerítsük a növényt arra, hogy erőn felül teljesítsen, és túlfejletten menjen a télbe.

 

Az őszi lombtrágyázás célja, hogy biztonságosan tudjuk a növényeinket elindítani

 

Az őszi kultúrák igényeinek megfelelően kiválasztott készítmények használatával jobb télállóság és kondíció, illetve intenzívebb, erősebb tavaszi indulás érhető el:

  • jobb gyökeresedést és kiegyensúlyozottabb fejlődést biztosíthatunk
  • a legyengült, fejletlen állományok kondíciójának javítására is használhatjuk
  • egyenletesen fejlett állományt érhetünk el
  • segíthetjük a növényeinket abban, hogy megfelelő fejlettségi állapotban menjenek a télbe, felkészíthetjük őket a hatékony tavaszi, nyári fejlődésre
  • eredményesen használható stresszhatások (pl. fagy, hideg, szárazság, sok csapadék, növényvédőszer-utóhatás) kezelésére.

 

Őszi lombtrágyázás repcében és kalászosokban

 

Az őszi időszakban a repce és a kalászosok irányában a legfontosabb elvárásunk az erős, jól fejlett gyökérzet kiépítése. Az őszi időszakban, a tél beállta előtt a föld alatti növényrészeken van a hangsúly ideális esetben, a növény a gyökérzet fejlesztésére fordítja energiája nagy részét. Az erős gyökérzet az alapja a télállóságnak, a jó tavaszi indulásnak és végső soron a termésnek.

 

Ma már sokféle, célzottan alkalmazható, elsősorban a gyökérfejlődés serkentésére kifejlesztett mikrogranulátum trágyák állnak rendelkezésre, melyek magas foszfortartalmúak és közvetlenül a növények gyökereinél fejtik ki hatásukat. Bár ezek alkalmazásával a gyökérfejlődés a korábbi gyakorlatoknál lényegesen jobb lehet, gyakran előfordulnak olyan helyzetek, amikor a gyökéren keresztüli ásványianyag-felvétel nem optimális. Ekkor a lombtrágya a leghatékonyabb megoldás.

 

A jó minőségű lombtrágyák szinte minden esetben jelentősen többet nyújtanak, mint a befektetett költségek.

  • A lombtrágyák stimuláló hatásúak, ezért meg lehet többszörözni bizonyos tápelemek felvételét a talajból.
  • A lombkezelések szignifikánsan növelik a növény anyagcsere folyamatait.
  • Segítenek a relatív hiánytünetek megelőzésében vagy megszüntetésében.
  • Magasabb termésátlag érhető el.

 

A felhasználható készítményekről, az ajánlott kijuttatásról érdeklődjön munkatársunknál 

 

Forrás: Hírös Agrária Kft.


HIRDETÉS


Címkék: , , , ,
Megosztás: