Az EU agrárpolitikájának nyomására egyre erősödik a növénykondicionálók és biostimulátorok iránti igény. Erre rájátszik a növényvédelem hagyományos technológiájából történő folyamatos szerkivonás.

 

A vegyszermentes, biokészítmények terjedése most már megszokott trend a mezőgazdaságban. Ez az egyik legdinamikusabban növekvő szegmens a növényvédelemben, köszönhetően a társadalmi nyomásnak és az erre épülő agrárpolitikának.

 

Korábban a biológiai növényvédelmet elsősorban a gyümölcs és zöldségtermesztés területén használták elterjedtebben, használatuk folyamatos növekedést mutatott az elmúlt években. Ez a trend mára a szántóföldi növénytermesztés esetén is megjelent. Olyan szántóföldi kultúrákban is kezdenek megjelenni a biokészítmények, ahol eddig használatuk ritkaságszámba ment, vagy elképzelhetetlen volt.

 

A felhasználható termékek palettája is folyamatosan bővül. Az igényeket felismerve és meglovagolva a kisebb, specializálódott gyártók mellett színre léptek a nagyobb agrokémiai gyárak is, és igyekeznek minél komolyabb szeletet kihasítani ebből a szegmensből.

 

Úgy látszik minden ebbe az irányba tereli a termesztőket is. A társadalmi elvárásoknak megfelelően a szintetikus vegyi anyagok csökkentésének igénye hívta életre a „termőföldtől az asztalig” stratégiát, mely érinti a növényvédő szerek és a műtrágyák piacát is. A mezőgazdasági támogatási rendszer szintén a biotermesztést helyezi előtérbe és ehhez társulnak még az EU folyamatos szerkivonásai is.

 

A környezetvédelem előtérbe kerülése, a talajélet helyreállítása azaz a talajregeneráló gazdálkodásra történő törekvés azok a fő pontok, amik megalapozzák a talaj és növénykondicionáló szerek valamint a biostimulátorok terjedését.


HIRDETÉS


Címkék: , ,
Megosztás: