A Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai gazdálkodás programjában 19 ezer támogatói döntés született, közölte tájékoztatásában Nagy István agrárminiszter.

A környezeti, éghajlat-politikai célok elérése az előttünk álló időszakban is prioritásként jelenik meg, ezért az Agrárminisztérium minden lehetséges módon segíteni kívánja a környezetkímélő gazdálkodási gyakorlatok elterjedését – mondta az agrárminiszter.

Az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program (VP) „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című 2021-ben megjelent pályázati felhívásaira beérkezett támogatási kérelmeinek elbírálása új szakaszba érkezett, a benyújtott kérelmek több mint 80 százalékáról megszülettek az első döntések.

Ezek értelmében az agrár- környezetgazdálkodási programban közel 16 000 gazdálkodó válik 1 millió hektárt meghaladó földterület után évente 117 milliárd forint támogatásra jogosulttá, míg az ökológiai gazdálkodás programjában részt vevő, közel 3400 gazdálkodó 150 000 hektár, a programba bevont terület után évi 33 milliárd forint támogatás megítéléséről döntött a minisztérium.

A két célprogramban a 3 évre szóló kötelezettségvállalásra szóló támogatói szerződéseket a napokban kapják kézhez a pályázók, akik így összesen 1,15 millió hektár területre – az előírások betartása esetén – 453 milliárd forint támogatáshoz jutnak hozzá.

A kérelmek elbírálásában várhatóan április második felében zárul az értékelési folyamat, így a gazdálkodók az agrár-környezetgazdálkodási programba bevont területek a duplájára, azaz 1,2 millió hektárra emelkednek a korábbi időszakhoz képest, az ökológiai gazdálkodás keretében művelt mezőgazdasági területek pedig 50 ezer hektárral, közel 180 ezer hektárra nőnek a Vidékfejlesztési Program támogatásainak köszönhetően, amelyre a kormány által megemelt 80 százalékos társfinanszírozásnak köszönhetően kerülhetett sor. 

 

Forrás: AM Sajtóiroda


HIRDETÉS


Címkék: , ,
Megosztás: