Az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott új rendelet a légi permetezési jogszabály módosításával megalkotta a drónos permetezés régen várt jogszabályi környezetét.

 
A légi növényvédelmi tevékenység hagyományos zárt kabinú légi járművekkel (helikopter, merevszárnyú repülőgép) eddig is elérhető volt a magyar gazdák számára az EU által megadott keretek közt. A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet megjelenésével kialakításra kerültek a drónos permetezés jogszabályi feltételei, amelyek egyaránt szolgálják a gazdálkodók és a piac érdekeit, szem előtt tartva a fogyasztók jogos élelmiszerbiztonsági elvárásait és az agrárkörnyezet fenntartható védelmét.

 

A Digitális Jólét Program (DJP) koordinációjában működő Magyarországi Drón Koalíció (MDK) a megalakulását követően, mint témaspecifikus együttműködési fórum is aktívan támogatta jogalkotási folyamatot és közvetítette az MDK tagjainak, szakmai szervezeteinek ajánlásait.

 

A jogszabály módosítással megteremtették a légi permetezések pilóta nélküli légi járművekkel (drónokkal) történő elvégzéséhez, a drónos permetezés végzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásait.

 

Ennek megfelelően a drónos permetezés, a pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában szereplő személy által, pilóta nélküli légi járművel történő kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerrel, a hagyományos légi permetezésnél már korábban „megszokott” adminisztrációs feltételrendszer mellett áll majd a növénytermesztők segítségére.

 

A rendeletet hatályba lépésének ideje: 2022. február 23.

 

A Magyar Közlönyben megtekinthető a jogszabály teljes szövege, amit ide kattintva érhet el.

 

Forrás: AM Sajtóiroda


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: