Az idei tavaszt rendkívüli szárazság és aszály jellemzi. Az Amalgerol hatásos segítséget nyújthat ennek leküzdésében.

 

A kora tavaszi aszály főleg az őszi vetésű növényeket veszélyezteti

 

A repce virágzása elején kipermetezett Amalgerol 2-3 l/ha dózisban növeli a virágok megtermékenyülését és fokozott tápanyagfelvételre serkenti a repcét, amely hatására a növekedésben visszamaradt oldalhajtások is termékenyülnek.

A virágok megtermékenyülését fokozhatjuk bórtartalmú lombtrágyákkal, amelyekkel az Amalgerol jól keverhető. Az Amalgerol-t a repce virágzás kezdetén történő rovarölő permetezésével együtt is kijuttathatjuk.

 

Az őszi búza esetében az intenzív tápanyagfelvétel a szárbaindulás elején kezdődik. A tavaszi szárazság és csapadékhiány miatt az őszi kalászosok csak nehezen veszik fel a talajból a tápanyagokat, ezért levéltrágyák alkalmazásával a levélen keresztüli tápanyag-utánpótlást kell előtérbe helyezni.

A tápanyagok érvényesülésének fokozására, a növények kondíciójának javítására és az aszály és ezzel járó vízhiány okozta stressz csökkentésére javasolt 3-4 l/ha Amalgerol-t kipermetezni. Az Amalgerol alkalmazása a szárazság és aszály okozta körülmények között sokat segíthet az őszi kalászosok termékenységének megőrzésében.

 

Az aszály és szárazság a tavaszi vetésű növényeknek sem kedvez

 

A tavaszi vetésű növények esetében, ha a vetés aszály-os időszakra esik, kelés után, már a növények 2-3 leveles állapotában segíteni kell a fejlődésüket. Ekkor az Amalgerol-t nitrogéntartalmú levéltrágyákkal együtt 3-4 l/ha dózisban érdemes használni.

Az Amalgerol-t kijuttathatjuk a kelés utáni gyomirtó szeres permetezésekkel egymenetben is (kivéve perzselő hatású gyomirtók, pl.: bentazon, karfentrazon, piraflufen, bromixinil hatóanyagok). Ilyenkor az Amalgerol segíti a gyomirtó szerek hatáskifejtését és kondicionálja a kultúrnövényeket.

 

A tavaszi növények Amalgerol kezelése egyben talajkezelést is jelent, mivel a megérkező bemosó csapadék a talaj felső rétegébe juttatja az Amalgerol-t ahol fokozott lesz a talajélet és fejlettebb gyökérzet fejlődik. Az erőteljes gyökérzet kialakítása aszályos körülmények között a vízfelvétel kulcsfontosságú tényezője.

 

Ne késlekedjünk a kezeléssel! Minden növénykultúrának kell a segítség a szárazság és az aszály leküzdéséhez.


HIRDETÉS


Címkék: , , , ,
Megosztás: