Terepen végzett kísérletek igazolták, hogy az Albit képes jelentősen csökkenteni a talaj olajszennyezettségét. Ezt a talaj mikroflórájának növelésével és a növények növekedésének segítésével éri el.

Az olaj lebomlásának sebessége a talajban az Albit hatására 1,67-3,15 szorosára nőtt. A kísérletek azt mutatták, hogy az Albit az olajtűrő füvekkel együtt 1,5-10,0-szorosára csökkentheti a talaj olajszennyezését egy vegetációs szezonban. Az eredményekre tekintettel az Albit hatásosan alkalmazható a talaj-rekultiváció során.

 

A talajok olajszennyezettsége egyre súlyosabb problémát jelent. A talaj felhalmozza a legtöbb olajszennyezést, ami megváltoztatja annak fizikai, agrokémiai és mikrobiológiai jellemzőit, aminek eredményeként a talaj mezőgazdasági értéke jelentősen romlik, elveszik.
Ennek okán ökológiailag biztonságos és gazdaságilag ésszerű módszereket kell kidolgozni a szénhidrogének biológiai lebontásának fokozására és a talaj termékenységének megújítására, amihez az Albit egy lehetséges megoldást kínál.

 

A bioremediációhoz használt biológiai készítmények leggyakrabban baktériumokon (Pseudomonas, Rhodococcus, Bacillus, Arthrobacter, Acinetobacter, Azotobacter, Alkaligenes, Mycobacterium), élesztőkön (Candida), fonalas aktinomycetákon (Streptomyces), gombákon (Aspermycillillus és egyéb fajok) alapulnak. Ezek összessége olyan élő szénhidrogén-lebontó mikroorganizmusok biomasszája, amelyek bizonyos szénhidrogén-vegyületcsoportok hasznosítására szakosodtak.

 

Az olaj lebomlása a talajban nemcsak a szénhidrogének mikroorganizmusok általi közvetlen hasznosításával történhet, hanem a biológiai készítmények azon képességével is, hogy a talaj mikrobaközösségét a fokozott olajfelhasználáshoz igazítsák. A biokészítmények stimulálják az talaj biocönozisát, és feltételeket teremtenek az olaj szénhidrogénjeinek szerves humuszszerű vegyületekké történő átalakulásához, ezzel pozitívan befolyásolva a talaj termékenységét.

 

Az Albit nem tartalmaz élő mikrobákat, de hatékonyan stimulálja az olajszennyezett talajokban élő őslakos szénhidrogénbontó mikroorganizmusok közösségét.
Az Albit természetes mikrobiális polimer poli-β-hidroxi-butirátot (PHB) (amelyet a Bacillus megaterium és a Pseudomonas aureofaciens talajbaktériumok termelnek), valamint egyensúlyban lévő makro- és mikroelemeket, tűlevelű kivonatot és további vegyületeket tartalmaz.

 

Hosszú távon végzett kísérletek bizonyították, hogy az Albit képes stimulálni a növények növekedését és a talaj mikrobiális közösségét. Ezért az Albit megfelelő készítmény a bioremediációs technológiában és a talajok mikrobiális helyreállításában az olajjal szennyezett talajok esetében is.


HIRDETÉS


Megosztás: