Mára már egyértelművé vált, hogy a szárazságra tudatosan fel kell készülni. Több hosszabb aszály-t is hozó év tapasztalatai azt mutatják, hogy a biostimulátorok segíthetnek a búzafehérje szintjének fenntartásában a szárazságstressz ellenére.

 

Néhány éve már foglalkoznak a szakemberek az aminosavak és azokból készült biostimulátorok felhasználásával és előnyeivel. A szántóföldi kísérletek pozitív eredményeket mutattak aszály esetén, például a búzára való kijuttatását követően, és különösen a fehérjeszint növekedését eredményezték.

 

A fehérjeszint növekedését különféle körülmények között figyelték meg, például amikor aszály során a növények szárazságstressznek vannak kitéve. Megállapítható, hogy a szárazságot az aminosav alapú biostimulátorok hatására a növények tolerálni képesek.

 

A másik jelentős hatást ott figyelték meg, ahol a termelők valamilyen növényvédőszert, vagy folyékony műtrágyát használtak állományba permetezve. Ezekben az esetekben az sokkal kevesebb volt a perzselés, amikor aminosav alapú biostimulátorok kerültek kijuttatásra.

 

Ezeket a trendeket szem előtt tartva a biostimulátorok használata különösen előnyös, sőt majdhogynem elengedhetetlen, ha a szezonban eddig tapasztalt aszály és száraz időjárás folytatódik.

 

A 2022-es év eleje eddig rendkívüli szárazságot hozott, és a továbbiakban sem számíthatunk komolyabb változásra. Kijelenthetjük azt is, hogy a páratartalom tekintetében a dolgok kezdenek kétségbeejtőnek tűnni.

Egy termelő sem engedheti meg magának, hogy ezeket az aggasztó jeleket ne vegye figyelembe!

 

Az eddigiek alapján számottevő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a biostimulátorok kritikus szerepet játszhatnak a stresszhatások minimalizálásában, ha ebben a szezonban ismét az aszály lesz a meghatározó.

 

Jelenleg kétségtelenül nagy a bizonytalanság a biostimulátorok körül. Bár egyre több meggyőző adat érkezik a biostimulátorok használatával és hatásaival kapcsolatban, fontos, hogy saját körülményeink között is ténylegesen teszteljük a termékeket annak biztosítására, hogy jól megértsük, milyen előnyökkel járhatnak a számunkra.


HIRDETÉS


Címkék: , , , ,
Megosztás: