Az idei év nem kedvez a termelőknek. Már-már válsághelyzet van kialakulóban a nagymértékű csapadékhiány és egyre gyakrabban jelentkező hőhullámok, jégverések hatására.

Egyes helyeken óriási az aszály, máshol már jégverés van. Nem csak Magyarországon, de egész Európában általános jelenség a szárazság és gyakori hőhullámok fokozódása, a jégverés és a nyári felhőszakadásokkal megjelenő villámárvizek pusztítása.

Búzában ez komoly mennyiségi veszteségeket jelentett a korábban prognosztizált terméshozamokhoz képest.
A kukorica is megsínyli a szárazságot, magassága és lombozata sem éri el a kívánt mértéket. Szintén gondot okoz a levegő szárazsága, az alig 40-45%-os páratartalomban a termékenyítés hatásfoka rohamosan csökkent. A viharok és villámárvizek hatására több helyen megsemmisültek a táblák.

A növénykondicionálók segíthetnek a szélsőségek miatt jelentkező növényi stressz leküzdésében, a termésveszteség mérséklésében.
Ha valaki ráköltött volna hektáronként 8-10 ezer forintot pluszban a növények jó kondíciójára, akkor most keresett volna rajta 40-80 ezer forintot. Akár 1-2 tonnát is hozhatott pluszban egy jó növénykondicionáló. Akár búzáról, akár napraforgóról, akár kukoricáról, akár szójáról van szó. Talán csak az árpára mondhatjuk, hogy anélkül is teljesen elvolt, az árpának hiányzik a legkevésbé.


HIRDETÉS


Címkék: ,
Megosztás: