Az ősz, különösen ha meleg és hosszúra nyúlik, kritikus időszak a repce számára. Ilyenkor ugyanis hajlamos a túlfejlődésre, nagy zöldtömeg növesztésére.

 

Fontos tudni, hogy a repce fejlődése során az ősz folyamán alakulnak ki a termés 60–70%-át adó oldalelágazások kezdeményei, ezért kiemelten fontos, hogy a tápanyagokat ne a számunkra felesleges zöldtömegre használja el a kultúrnövény, hanem mindenben az optimális felhasználásra törekedjen.

 

Mit jelent az optimális felhasználás a repce esetében?

Az nem is kérdés, hogy a növénynek még a tél beállta előtt meg kell erősödnie ahhoz, hogy a téli fagyokkal felvegye a küzdelmet. A sikeres átteleléshez legalább 8 leveles állapotig el kell jutnia és a gyökérnyak átmérőjének is legalább 8-10 miliméteresnek kell lennie.

 

Egy korai vetésű repce állomány (ami egyre gyakoribb) december elejére azonban már hatalmasra nőhet. A repce őszi túlfejlődése, magszárba indulása azért veszélyes, mert ilyenkor a növények fagytűrő képessége a minimálisra csökken, és már gyengébb fagyok esetén is kipusztulhatnak.

 

Optimálisan tehát a repce az őszi hónapokban a gyökérnövesztésre fordítja energiáit, és nem a föld feletti lomb fejlesztésére. A túlzott vegetatív növekedés alapvetően két módon fékezhető meg, vagy lassítható eredményesen. Regulátor hatású készítmények használatával, illetve erősen foszfor domináns növénytáplálással.

 

Albit – növénykondicionálás a tudomány erejével

Őszi repcénél az első kezelést már ősszel érdemes elvégezni a második kezelés marad a tavaszi időszakra.

Az őszi regulátorozás előnyei

Az őszi regulátorozással lassítjuk a szárbaindulást, csökkentjük a repce magasságát. Miközben a föld felett visszafogja a lombtömeg fejlődését, addig a talajban fokozza a gyökérzet növekedését. A repce vastagabb gyökérnyakat és erőteljesebb gyökeret fejleszt, valamint a tenyészőcsúcs is visszahúzódik. Mindezek hatására a repce télálló képessége jobb lesz, a kifagyás veszélye minimálisra csökken.

 

Tavasszal az erőteljesebb repce állomány jobban regenerálódik, gyorsabban, nagyobb levélszámmal és több oldalhajtás-kezdeménnyel indul. Az oldalhajtások mélyebbről indulnak és erőteljesebben fejlődnek. Nagyobb lesz a becőszám, nő a terméspotenciál.

 

A repce 4-6 leveles állapotában indokolt a regulátor hatású gombaölő szeres kezeléseket elvégezni. Ha túl jó idő van ősszel, indokolt lehet egy második gombaölő szeres kezelés is. A növényvédő szereket kifejlesztő cégek mérései szerint minden gombaölő szeres kezelés 300 kg/hektár plusz termést jelent a végén.

 

Összefoglalva: ha a regulátor hatású gombaölő szereket ősszel juttatjuk ki, megakadályozzuk azt, hogy a repce felesleges növekedésbe kezdjen, javítjuk a télállóságát és a tavaszi regenerálódását, egyúttal a kórokozókat is visszaszorítjuk.

Ebből adódóan a repce őszi regulátorozása, ha optimális időben, szükség szerint kerül kivitelezésre, akkor csak nyerhet vele a gazdálkodó.

 

Forrás: Hírös Agrária


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: