A méhek és más beporzó fajok védelme érdekében a Szlovén Méhészeti Szövetség „Mézelő növények ültetése nap” elnevezéssel meghirdetett kampányát az Agrárminisztérium is támogatja.

 

A korábban Magyarországon indított, klímaváltozás negatív hatásainak mérséklését és a biodiverzitás megőrzését célzó projekteket és programokat ez a méhek és beporzók védelmében kezdeményezett szlovén kezdeményezés is jól kiegészíti.

 

A kezdeményezés elsődleges célja a mézelő növények számának növelése, megkönnyítendő a méztermelő és beporzást végző rovarok túlélését és táplálékhoz jutását. A méheknek és egyéb beporzó rovaroknak a klímaváltozás hatásai miatt egyre nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük.

 

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a világon megtermelt élelmiszerek 70 százaléka függ a beporzástól!

A szlovén kezdeményezés hivatalosan kapcsolódik az Európai Unió biodiverzitás stratégiájában kitűzött célokhoz, melyek szerint az ökológiai elvek figyelembe vételével 3 milliárd fa elültetésére kerül sor 2030-ig. A nemzetközi kampánynak köszönhetően a tervek szerint tavasszal méhészek és a csatlakozó támogatók segítségével mézelő növényeket fognak elültetni.

Magyarországon is lehetőség nyílik méhészetek, civil szervezetek, önkormányzatok, iskolák, gazdasági és egyéb szereplők csatlakozására. Az Agrárminisztérium a beporzók napján, március 10-én arra hívja fel a figyelmet, hogy már akár egy virágzó, őshonos növény ültetésével is hozzájárulhatunk a méhek és egyéb beporzók jövőjének biztosításához.

 

Forrás: AM Sajtóiroda


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: