Rossz kérdéseket teszünk fel, amikor arról beszélünk, hogy abbahagyjuk-e a jelenlegi természetkárosító mezőgazdálkodást és áttérjünk-e természetközeli gazdálkodásra – véli Szabó László talajmegújító ökogazda, a HOLD Alapkezelő felügyelőbizottsági elnöke, aki az Agroinformank adott interjút.

 

A HOLD „duplanyugdíjas” társalapítója szeptember végén a Planet Budapest 2023 konferencián is beszélni fog a mezőgazdaság ésszerű és fenntartható – de egyáltalán nem garantált – jövőjéről.

Agroinform: Ön, mint talajmegújító ökogazda, a Tarkarét Bivalyfarm tulajdonosa ad elő a Planet Budapest 2023 konferencián, vagyis nem úgy, mint a HOLD Alapkezelő Zrt. társalapítója, ahogy általában ismerjük. Hogyan és miért lett „talajmegújító ökogazda”?

 

Szabó László: Véletlenek sorozata okozta… Mindig is szerettem volna gazdálkodni a szüleim szülőhelyén. Már kezdetben sem volt kérdés, hogy fenntartható módon. Egy barátom javaslatára elolvastam egy könyvet, amely rádöbbentett arra, hogyan működik a természet.

Gabe Brown: „Porból élet – Egy család útja a regeneratív mezőgazdálkodás felé” című könyvéről van szó, amelyet társkiadóként magyarul is megjelentetett.

Gabe Brown városi emberként kezdett gazdálkodni. Balsikerek sorozata vezette rá szokatlan módszerekre. Most már ő a regeneratív mezőgazdaság pápája Amerikában. A könyv az ő történetéről szól, könnyen befogadható. Azóta persze sok szakirodalmat is elolvastam. Intellektuális élmény volt szembesülni azzal, hogy az ökológia és az ökonómia milyen sok hasonlóságot mutat.

“Speciális a helyzetem, mert iparágak külső feltérképezésével, elemzésével foglalkoztam.“

Most megpróbálom megérteni a regeneratív mezőgazdaságot a pénzügyi elemző szemével. És így is gazdálkodom.

Ezt írják a honlapjukon: „A biogazdálkodás során a mindenáron történő hatékonyságnövelés helyett élő környezetünk megóvását, fenntarthatóságát, a tenyésztett állatok méltóságát és vásárlóink egészséges élelmiszerekkel történő ellátását helyezzük a középpontba.” Ezzel csak egyetérteni lehet. De lehetséges-e ilyen módszerrel élelemmel ellátni a Föld lakosságát?

Minden érintett tudja, hogy a jelenlegi gazdálkodás fenntarthatatlan. A termőföld pusztulása szinte megállíthatatlannak tűnik. Mégis ezt csináljuk, és éppen az említett kérdés az, amivel megindokoljuk. Csakhogy ez a kérdésfeltevés rossz. Más kérdések a lényegesek.

 

Milyen kérdések?

 

Ezt szeretném majd az előadásomban elmondani.

 

Rendben, de azért válaszolja meg ezt a „rossz” kérdést. A természetközeli mezőgazdaság képes eltartani a Föld lakosságát?

Egyértelműen igen. Gond nélkül. Ezt szeretném a Planet 2023 konferencián tényekkel, adatokkal, elemzésekkel bizonyítani.

Milyen nyereségre számíthat az, aki áttér a természetközeli gazdálkodásra?

Így is lehet nyereségesen termelni, de az igaz, hogy kisebb hozamokkal, viszont jóval kisebb költségekkel. Ez kevés az átálláshoz. De az Európai Unióban van esély arra, hogy elinduljunk ezen az úton, mert itt nem a piaci viszonyok, hanem a támogatások határozzák meg a nyereséget. Ha az EU-ban mondjuk akkor kapnának támogatást a gazdák, ha rózsaszínre festik a traktorokat, akkor a traktorok 90 százaléka rózsaszín lenne. Tehát a természetközeli gazdálkodást kellene támogatni.

FORRÁS: https://hold.hu/holdblog/mezogazdasag-fenntarthatosag-europa-szabo-laszlo-bivaly/


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: