Részletes ismertető

Az emBIO rendkívül széleskörűen használható, kiváló mikrobiológiai készítmény

Alkalmazható a talajélet élénkítésére, talajoltásra, talajkezelésre, állománykezelésre és szárbontásra.
Jó eredményeket lehet elérni a kiskerti- és dísznövények kezelése során. Erősebb, egészségesebb növény és gyökérzet, betegségeknek ellenállóbb, stressztűrő növények, nagyobb terméshozam, ragyogóbb telt színek.

AKG-ben minden kezeléshez engedélyezett, állománykezelés során is kijuttatható!

Megrendelés / árajánlatkérés ide kattintva

 

 

 

 

emBIO

 Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény olyan környezetet alakít ki, amelyben a mikroorganizmusok tevékenysége által az erjedéssel történő lebontás kerül előtérbe, és a rothasztó folyamatok visszaszorulnak.

A növények életfolyamatainak és az optimális környezet kialakításának támogatásával javuló termelési színvonal érhető el. A betegségek és kártevők elterjedése visszaszorítható, ezáltal jobb minőségű, egészséges termények állíthatók elő. Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény jótékony hatása már az első évben észlelhető, de évről évre fokozódik. Ezzel párhuzamosan a felhasznált emBIO mennyiség csökkenthető. Az emBIO-ban úgy válogatták össze a fotoszintetizáló és tejsavbaktériumok, élesztő-, sugár- és moszatgombák asztalközösségét, hogy azok egymás anyagcseréjét segítve, a természetben velük együtt élő növények, és a talajban élő hasznos szervezetek fejlődését segítsék.

Alkalmazható a talajélet élénkítésére, talajoltásra, talajkezelésre, állománykezelésre és szárbontásra.
Jó eredményeket lehet elérni a kiskerti és dísznövény felhasználásban, erősebb növény gyökérzet, betegségeknek ellenállóbb, egészségesebb növények.

AKG-ben engedélyezett minden kezelésre!

 

Az emBIO felhasználásának hatásai

Talajkezelés

• Javuló talajminőség
• Talajban felhalmozódott szervesanyag és vegyszermaradványok lebontása
• Javul a talaj vízháztartása és tápanyag szolgáltató képessége
• Aktívabb talajéletet eredményez
• Lazább szerkezetű, morzsalékosabb talaj
• Fokozódik a humuszképződés
• Csökken az ammóniaképződés, a légköri nitrogénmegkötés 70%-kal nő

 

Növénytermesztés

• Intenzívebb gyökeresedés
• A növény fokozódó tápanyagfelvevő képessége
• Növekvő terméshozam
• Javuló termésminőség, magasabb antioxidáns tartalom, jobb beltartalmi érték, ízletesebb termés
• Növekvő betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló-képesség
• Stressztűrő képesség javulása (aszály, alacsony és túl magas hőmérséklet)
• A termés eltarthatósága növekszik
• A dísznövényeknél, virágoknál fokozza a színeket

 

Az emBIO hatásmechanizmusa

Az emBIO egy olyan folyadék készítmény, amely tartalmaz fotoszintetizáló és tejsav baktériumokat, élesztő-, sugár és fermentáló gombákat egyaránt. Ezek az alábbi módon tudnak „összedolgozni”:

A fotoszintetizáló baktériumok önálló, és önmagukat fenntartani képes mikroorganizmusok. Ez a baktérium hasznos vegyületeket állít elő a gyökérsavakból, szervesanyagból és/vagy káros gázokból (pl. hidrogén-szulfid), a nap energiáját és a talaj hőjét használva energiaforrásként. A hasznos vegyületek között megtalálhatóak aminosavak, nukleinsavak, bioaktív anyagok, cukrok – mind olyan vegyület, ami elősegíti a növekedést és fejlődést.

A tejsavbaktériumok tejsavat állítanak elő cukrokból és egyéb szénhidrátokból, amelyeket a fotoszintetizáló baktérium és az élesztő gombák állítanak elő. A tejsavbaktériumok erős fertőtlenítő hatású tejsavat termelnek. Elnyomják a káros hatású mikroorganizmusokat, és növelik a szerves anyag átalakulásának gyorsaságát. Emellett elősegítik a lignin és a cellulóz átalakulását, és fermentálják káros melléktermékek kialakulása nélkül, amelyet a lebontatlan szerves anyagok okozhatnak.

Az élesztő gombák hasznos vegyületeket állítanak elő a növény számára a fotoszintetizáló baktérium által termelt aminosavakból és cukorból, valamint a talajban lévő szerves- és a növények gyökerei által kibocsátott anyagokból.
Az élesztő gombák által termelt bioaktív anyagok, mint pl. hormonok és enzimek elősegítik a sejtosztódást és a gyökérképződést. Az általuk kiválasztott anyagokat jól hasznosítják a tejsavbaktériumok és a sugárgombák.

A sugárgombák – amelyek felépítésüket tekintve a gombákra emlékeztetnek, de valójában baktériumok – olyan vegyületeket termelnek a fotoszintetizáló baktériumok által kiválasztott aminosavak és szerves anyag felhasználásával, amelyek képesek elnyomni a káros gombákat és baktériumokat.
A sugárgombák képesek a fotoszintetizáló baktériummal történő együttélésre, amely során a jelenlétük javítja a környezetükben lévő talaj minőségét, a talajban élő hasznos mikroorganizmusok tevékenységének fokozása révén.

A fermentáló gombák, mint pl. az Aspergillus és a Penicillium a szerves anyag gyors átalakítása révén alkoholt, észtereket és a káros mikrobák elszaporodását gátló vegyületeket állítanak elő, ezzel megakadályozzák a kellemetlen szagok keletkezését.

 

emBIO felhasználási technológiai javaslat

 

Talajoltás:

Javasolt mennyiség: 30 liter emBIO /ha
Javasolt időszak:
• Az adott dózist tavaszi vetés előtt 10-14 nappal 300 liter vízzel keverve egyenletesen kell kipermetezni a talaj felületére és ezt követően (lehetőség szerint egyből a kijuttatás után) 1-2 napon belül 15-20 cm mélyen bedolgozni a talajba. A magas víz hígítására a szántó felület lefedettsége miatt van szükség.
• Őszi talajoltás esetén fontos, hogy a talajon lévő elhalt és élő növényi részekre permetezzük ki és ezekkel együtt munkáljuk be a talajba. Körülbelül 60 nap alatt lebontja a növényi maradványokat.

Csepegtető öntözésnél a nyomó oldal tartájába kell belekeverni. folyamatos csepegtetésnél 1:10.000, szakaszolt csepegtetésnél 1:1000 arányú emBIO felhasználása javasolt. Az oltást ilyen technológia alkalmazása esetén havonta, kéthavonta ismételje meg a termelő.

 

Állománykezelés:

Kétszeri kezelést javaslunk: 1. virágzás idején illetve 2. termésérés időszakában.
A kezelés hatására a szöveti állomány erősebb, kompaktabb lesz.
Itt a keverési arány hektáronként 5-10 liter emBIO/ 300 liter víz a növényborítottságtól függően.
Virágzás idején elősegíti a terméskötődést, termésérés időszakában kijuttatva javítja a beltartalmi értékeket, növeli az eltarthatóságot.

Kijuttatás:
Egyes kezelésekkel egy időben is kijuttatható: lombtrágyázással , kontakt szerekkel.
Szisztemikus és lokoszisztemikus szerekkel együtt nem keverhető! Csak kontakt fungicidekkel juttatható ki tank mix technológiával. Fontos, hogy réztartalmú növényvédő szerekkel ne alkalmazzuk együtt a réz baktericid hatása miatt. Ugyanez vonatkozik a kéntartalmú készítményekre is. A vegyszeres kezelés után külön kellene kijuttatni az emBIO-t, így segít visszaállítani a kedvező mikrobiológiai egyensúlyt, illetve lebontja a szermaradványokat.
Herbicides kezelés után néhány nappal juttassák ki, mérsékli a káros hatását. Azt szoktuk javasolni, ha lehetséges, akkor külön juttassuk ki a növényvédő szert és az emBIO-t. Minden esetben először a vegyszert, majd a hatóanyagoktól, hatásmechanizmusától függően néhány nappal később az emBIO-val végezzük el a kezelést.

Állománykezelés esetén 5 liter/ha dózisban alkalmazzuk 100-szoros hígítással, minél nagyobb lefedettséggel jutassuk ki.
Tapasztalatok szerint a konidiumok csírázása, a gombaszövedék (micélium) növekedése gátolt az emBIO-s kezelés után.

Felszívódó gombaölő szerekkel tank-mix technológiában lehet együttesen alkalmazni. A gombaölő szerek közül a stobilurinokkal keverhető. Az emBIO szinergizál a strobilurinokkal, s azok a mikróbákkal, hiszen azonos eredetűek!
A lombtrágyákkal való keverhetőségről: keverhető.

 

Javasolt technológia:

Szántóföldi növény kultúrákban: a tenyészidőszak alatt fajtól és a tenyészidő hosszától függően 1-3 alaklommal javasolt az alkalmazása. Különösen fontos a gabonafélék és a kukorica, napraforgó virágzása időszakára időzíteni a kezeléseket. A bibe és a portokok óvása révén jobb megtermékenyülés és lényegesen kisebb fertőzési kitettség prognosztizálható. Belső feretőzést okozó baktériumos és gombás eredetű megbetegedések, valamint légy kártevők ellen megelőző, repellens hatás figyelhető meg.

Kalászosok:
Kalászosok esetén a tarlómaradványok lebontására kiválóan alkalmas. Tarlóhántást megelőzően jutassuk ki a növényi maradványokra, majd forgassuk be a talajba, kb. 60 nap alatt lebontja a növényi maradványokat. A benne lévő nitrogénmegkötő baktériumok miatt nem alakul ki a pentozán hatás!
Kalászosok esetében is a talajoltás és állománykezelés elvégzése javasolt. Őszi vetésű kalászos esetében biztosabb áttelelésre számíthatunk, tavasszal gyorsabb fejlődésnek indul a kezelt területen lévő állomány.
Állománykezelésre 2-3 alkalommal van szükség, virágzás és termésérés időszakában. Jobb beporzódás és szem kitermelődés érhető el a használatával.
A kezelés hatására a szöveti állomány erősebb, kompaktabb lesz.

Kukorica, napraforgó:
Kukorica esetén talajoltás és állománykezelés elvégzése is javasolt. A talajkezelést vetés előtt végezzük el, a kijuttatott emBIO-t 1-2 napon belül be kell dolgozni a talajba. Elősegíti a gyökérnövekedést, csökkenti a stressz hatásokat. Állománykezelésre 2-3 alkalommal van szükség, néhány lombleveles állapotban, virágzás és termésérés időszakában. Virágzás idején elősegíti a terméskötődést, termésérés időszakában kijuttatva javítja a beltartalmi értékeket, növeli az eltarthatóságot.
A kezelés hatására a szöveti állomány erősebb, kompaktabb lesz.

Kezeletlen terület, 2009. Pápa emBIO-val kezelt terület, 2009. Pápa

Repce:
A gyökerek növekedését serkenti, ezáltal növeli a télállóságot, fagytűrést. A kezelés hatására a szöveti állomány erősebb, kompaktabb lesz. A tavaszi időszakban gyorsabban indulnak fejlődésnek a növények.
Állománykezelésre 2-3 alkalommal van szükség, virágzás és termésérés időszakában.

Szója:
A pillangósvirágúak gyökér gümőiben lévő nitrogénmegkötő baktériumok számának emelésére is célszerű használni. Állománykezelésre 2-3 alkalommal van szükség, néhány lombleveles állapotban, virágzás és termésérés előtt végezzük el az állománykezelést. Lombkezelés hatására erősödik az állomány ellenálló képessége.

Almás, csonthéjas, bogyós gyümölcstermésű ültetvényekben szőlőben:
az emBIO a virágfertőző gomba eredetű betegségek fertőzési időszakában kell kezdeni a kezelést, s ekkor is a strobilurin hatóanyagú készítményekkel történő együttes kezelés a javasolt. Virágzásban a virágzás kezdetén és teljes sziromnyíláskor kell kipermetezni. A mikróbák megfelelő passzáló hatással vannak a virágfertőzés ellen nemcsak virágzás idején, hanem a fiatal termés zsenge állapotában is. Szőlőben fürtzáródásig alkalmazzuk, almában a színeződés , azaz a cukrosodás idejéig ( a tejsav baktériumok miatt szüret előtt utoljára kb. egy hónappal) használjuk. Egy vegetációs ciklusban 4-6 alaklommal javasolt az emBIO levél és gyümölcspermetezésre. A nagyobb lomfelület miatt a 3-5 l/ha emBIO alkalmazása szükséges.

Zöldpaprikában, paradicsomban, káposzta- és tökfélékben (kabakosokban):
az emBIO nem csak növénykondicionáló hatással bír, hanem segíti a megtermékenyülést, a kötődést, s bizonyos minőségjavító hatása is van. Az intenzív növekedés, virágzás, kötődés időszakában bármikor alkalmazható. Nem okoz gondot a túldozírozás, a folyamatosan megismétlődő kijuttatás. Az emBIO használatával nincs szermaradék okozta gond, rezisztencia probléma. Jól kombinálható, egymás hatását egészítik ki a strobilurininnal. Paprikában, paradicsomban, uborkában főleg a virágzás, terméskötés, bogyó, termés növekedés időszakában javasolt az alkalmazása (3-5 kezelés). Káposztafélékben a fejesedés kezdetétől – karfiolban és brokkoliban a virágzat-képződés kezdetétől – egészen a betakarításig 4-6 alaklommal alkalmazható. Elsősorban a minőség javulás (beltartalmi, zamat), eltarthatóság, jobb szállíthatóság értékek várhatóak az emBIO-s kezelésektől. A fungicidekkel való kombinálás, váltás a burgonyában leírtak szerint történjen. Szabadföldi és üvegházi, hajtatásos alkalmazása egyaránt ajánlható!

Sárgarépában, petrezselyemben:
a talajoltás minden esetben ajánlott és az állománykezelést a növények borítása, azaz a tőlevélrózsás állapotban kell elkezdeni. Az asszimiláták jobb termelése és beépülése a termést adó raktározó szövetbe, a gyökerekbe beltartalmi minőségjavulást eredményez, magasabb lesz az extrakt és a cukor – szénhidrát mennyisége. A termés eltarthatósága és tárolási betegség érzékenysége is javul. Lisztharmat gombafertőzésre nincs gyakorlati tapasztalat, de a levélfoltosodásra való hajlam mérséklődik. A tenyészidőszakban a talaj kezelésén túl 5-7 alkalommal javasoljuk az emBIO-t kipermetezni. Kéntartalmú gombaölő szerekkel nem keverhető, azokat a már említett blokk rendszeren kívül lehet alkalmazni.

 

Szántó kezelése:
Segít visszaállítani az aktív talajéletet, elősegíti a talajregenerálódási folyamatokat. Napjainkban a mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája a folyamatosan romló talajminőség, szerves anyag tartalom hiány. Gyakori probléma, hogy a visszaforgatott szerves anyagok nem bomlanak le, egyes esetekben még egy év után is megtalálhatók a talajban. Ez a nagymennyiségben kijuttatott műtrágyák és vegyi anyagok miatt alakult ki.
Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok a növénytermesztésben komoly problémákat okoz. A csapadék mennyiségi és időbeli elosztása sem kedvez a növénytermesztésnek. A talaj vízgazdálkodására is hatással van a humusztartalom. A nagyméretű humuszkolloidok segítik a vízmegtartást a talajban. A talajoltás hatására nagyobb gyökértömeg képződik, ezért az aszálykárok mérséklésére is felhasználható
A javasolt ha-ként kijuttatandó dózis 30 liter, de ettől a jobb hatás elérése érdekében nagyobb dózist is alkalmazhatunk, akár 50-60 liter/ha-os mennyiséget is.
Talajoltásra a 1 ha-os területre összesen 30-40 liter emBIO-t kell kijuttatni 10-szeres hígításban. A kijuttatás után lehetőleg azonnal, vagy egy menetben, de legkésőbb 1-2 napon belül dolgozzuk be a talajba.
A szántóföldi növényállomány kezelésére a tenyészidőben 2 kezelés javasolt 5 liter/ha-os dózisban kijuttatva 100-os hígítással. Lehetőleg az esti vagy a reggeli órákban juttassuk ki. Ez azért fontos mivel az UV sugárzás károsítja a mikroorganizmusokat!
Kijuttatásnál figyeljünk oda, hogy egyenletesen történjen és a növény teljes felületén, növény kultúrától függetlenül.

Az első kezelést virágzás előtt, majd a második kezelést termésérés előtt kell elvégezni.
A talajoltás és állománykezelés együttes hatására 20-30%-os terméshozam növekedéssel számolhatunk. Emellett a termés minőségére is jótékonyan hat, nő az eltarthatósága, kedvezőbb beltartalmi értéke lesz a termésnek.

Legelőkezelés:
Tavasszal javasolt a kijuttatása 5 liter/ha-os dózisban 100-szoros hígításban. Lehetőleg a kora reggeli, vagy esti órákban juttassuk ki. Nagyobb hatékonyságra számíthatunk, ha eső előtt permetezzük ki a készítményt, ugyanis a leszivárgó csapadékkal a mikroorganizmusok is bemosódnak a talajba.

 

Miért emBIO és nem valamilyen más mikrobiológiai készítmény?

Miben más az emBIO mint a hasonló mikrobiológiai készítmények?
A hazánkban jelenleg forgalmazott baktériumtrágyák közül az emBIO rendelkezik a legnagyobb faj gazdagsággal.
Az emBIO több mint 20 baktériumfajt tartalmazó komplex készítmény, amely fajgazdagságának és a benne található baktériumfajoknak köszönhetően UV sugárzásra kevéssé érzékeny, és eltarthatósága is igen hosszú ezért a felhasználása egyszerűbb.
Az emBIO további előnye más hasonló, forgalomban kapható, szárbontásra is alkalmas mikrobiológiai termékekkel szemben, hogy a benne található gomba- és baktériumfajok között olyanok is szerepelnek (Coniothyrium minitans, Streptomyces griseoviridis) amelyek a biológiai növényvédelemben is hatékonyan alkalmazhatóak.

Miért van szükség több mint 20 baktériumfajra, ha a más készítmények használata során akár 4 fajjal is érnek el jó eredményeket?
Minél több baktériumfajt tartalmaz egy baktériumtrágya annál összetettebb módon képes helyreállítani a talaj eredeti baktériumflóráját. A fajgazdagság következtében minden talajtípuson lesznek olyan baktériumfajok, amelyek az adott talajon hatékonyan végzik el a talaj eredeti mikroflórájának helyreállítását és megfelelően serkentik a talajéletet, így rendszeres alkalmazás esetén tápanyagokban gazdagabb és jobb szerkezetű lesz az emBIO-val kezelt talaj. A kis fajgazdagságú készítmények esetében probléma lehet, ha egy-két vagy esetleg több faj nem találja, meg az adott talajtípuson a megfelelő életfeltételeit így a készítmény hatékonysága nem lesz kielégítő. Az emBIO hatékonyságát azonban fajgazdagságának köszönhetően a talaj pH különösebben nem befolyásolja.

Alkalmazhatom-e az emBIO-t akkor is, ha a talajom savanyú anélkül, hogy jobban elsavanyítaná?
Az emBIO savanyú talajok mikrobiális életének javítására is felhasználható akár önmagában is. Minden szárbontásra alkalmas baktériumtrágyáról elmondható azonban, hogy rendszeres használata esetén, a savanyú talajokon időnként ajánlott Meliorit illetve egyéb, zeolit vagy bentonit tartalmú pufferhatású ásványi kőpor kijuttatása is, a talaj pH stabilizálása és a hosszú távú kedvező hatások fenntartása érdekében. Az említett kőporok további előnye, hogy bizonyítottan jó hatással vannak a talajban élő természetes mikrobaflórára. A talajban élő baktériumok számára kiváló életteret-, a termesztett növényeknek pedig mikroelem pótlást biztosítanak, amivel sok hiánybetegség megelőzhető.

Kifejezetten homokos a talajom, itt is eredményesen használhatom az emBIO-t?
Igen, azonban a homoktalajok kezelése minden esetben eltér némileg a kötöttebb talajokétól. A homoktalajok emBIO-val történő kezelésénél minden esetben oda kell figyelni, hogy az emBIO kijuttatásával egy időben megfelelő mennyiségű szervesanyag kerüljön a talajba bedolgozásra, a várt eredmények elérése érdekében. Erre kiválóan alkalmas lehet a szervestrágya és a zöldtrágya egyaránt. Ezen kívül -bár felhasználása nem szükségszerű- a homoktalajokon is előnyös lehet a Meliorit vagy más zeolit vagy bentonit tartalmú ásványi kőpor kijuttatása. Az említett agyagásványok hatása a homoktalajokon különösen kedvező, mivel javítja a talaj kolloid szerkezetét és vízháztartását.

Ha az EM egy önfenntartó rendszer, akkor miért kell mégis rendszeresen alkalmazni az emBIO-t?
A kérdés összetett, a műtrágyák használata, a talajélet rombolása több évtizedre tekint vissza így a megoldás sem megy egyik napról a másikra. Aki azt állítja, hogy olyan szert kínál, ami egy csapásra sok évtized káros hatásait képes helyrehozni valótlant állít. Ezen túl az intenzív szántóföldi növénytermesztés – az ugaroltatás elmaradása, a növényvédő szerek szükségszerű alkalmazása, és a talajmunkálatok rendszeres alkalmazása – mind károsan befolyásolják a talajban élő természetes mikroorganizmusok életfeltételeit, és hosszú távon a mikrobák fajgazdagságának és egyedszámának csökkenéséhez vezetnek. emBIO-val kezelt állomány a benne található mikroorganizmusok jótékony hatásainak köszönhetően- ellenállóbb és egészségesebb lesz, így hosszú távon a növényvédőszer – és műtrágya igény csökkenéséből adódóan a költségek többszörösen is megtérülnek, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az emBIO használatával nem csak a termésátlagok növekedése, de a termelt termények beltartalmi értékei is javuló tendenciát mutatnak az eddigi tapasztalatok szerint. Mindez az egészséges mikrobiális talajéletnek, a jobb- és könnyebben megmunkálható, jobb talajszerkezetű talajnak és az így kialakított egészségesebb környezetnek tudható be. Az emBIO nem csodaszer, hanem egy komplex rendszer, vagy úgy is mondhatnánk „rend szer”, hiszen képes hatékonyan rendbe hozni-, kezelni sok évtized káros emberi beavatkozásának negatív hatásait.

 

Megrendelés / árajánlatkérés ide kattintva

Megosztás: