Részletes ismertető

 

Az Amalgerol többhelyen is bizonyított, hatásos talaj- és növénykondicionáló készítmény.

 

Megrendelés / árajánlatkérés ide kattintva

 

 

 

Amalgerol

Alapanyagok:

Algakivonat, ásványi olajok, növényi illóolajok, növényi kivonatok

Felhasználás:

Szántóföldi és zöldségnövények talajkezelésére vetés, ültetés előtt a talajra permetezve és bedolgozva, majd levélkezelésére a tenyészidőszak folyamán 3-4 alkalommal, 3-5 l/ha mennyiségben, legfeljebb 1 %-os töménységben kijuttatva, – ültetvények talajkezelésére a metszéskor keletkezett szármaradványokra permetezve és a talajba bedolgozva, majd levélkezelésére a tenyészidőszak folyamán 3-4 alkalommal 3-5 l/ha mennyiségben, legfeljebb 1 %-os töménységben kijuttatva, – trágyakezelésre, komposztkezelésre l liter/5 m3 mennyiségben, 2 %-os töménységben, a trágyakazlat 15-20 cm-es rétegenként beöntözve. Az évente kijuttatható maximális mennyiség 12-25 l/ha. Ha egy éven belül adott területen egymás után két növényt termesztenek, a kijuttatható maximális mennyiség növényenként értendő. A készítmény olajtartalmú, így 28 0C –nál magasabb hőmérséklet, intenzív napsugárzás esetén növények kezelésére ne használjuk! A fővirágzás előtt 3 nappal a levélkezelést be kell fejezni, mert a méhek az idegen szagot a kaptárba beviszik és a kaptárt védő katona méhek elpusztítják az idegen szag miatt. Ammónium nitrát műtrágyával vagy perzselő hatású kontakt gyomirtó szerrel együtt a perzselési veszély miatt tilos kijuttatni! Növényvédő szerekkel és levéltrágyákkal történő együttes kijuttatás esetén célszerű előzetesen keverhetőségi próbát végezni!

Ökotermesztési engedély:

Nincs

 

Amalgerol® a növényi stressz ellen

Az Amalgerol®-t a növényi stresszfaktorok elleni eredményes hatékonysága tette ismerté
a növénytermsztési technológiákban. A termesztett növényeket folyamatos biotikus és abiotikus
stresszfaktorok veszélyeztetik, amelyeket a legtöbb esetben csak tompítani tudunk azzal, hogy a
növényeknek megfelelő életkörülményeket (megfelelő talajélet, jó kondíció) biztosítunk.
A termelők az Amalgerol®-t a növényeket ért stresszhatások utáni gyors regenerálódás
elősegítésére alkalmazzák.

 

Belvíz okozta stressz kezelésére

A belvíz évjárattól függően komoly problémát okoz a termelőknek.

 

Az Amalgerol folyamatos használata
enyhíti a belvízkárt

Az Amalgerol® talajhatásának köszönhetően folyamatos alkalmazásmellett alkalmas a belvíz okozta károk mérséklésére.

Az Amalgerol®-lal kezelt területen bekövetkező szerkezet változás jobb vízgazdálkodást eredményez, így ezek a területek gyorsabban képesek a víz hatékony
elvezetésére . 

 

Növényvédő szer felverődések, elsodródások kezelésére

Az Amalgerol® rendszeres technológiai elem bármilyen gyomirtó szer okozta stresszes állapotok kezelésére.

 

Gyomirtó szer okozta súlyos fitotoxicitás napraforgóban

A szója és napraforgó gyomirtási technológiákat ismerve gyakorlatilag elkerülhetetlen – legyen szó bármelyik gyomirtó készítményről – a növények eltérő
mértékű fitotoxicitása. Az ilyen stresszt szenvedő növényeknél legfontosabb cél, hogy ebből az állapotból minél gyorsabban és veszteség nélkül regenerálódjanak, ennek elősegítésére alkalmazzuk az Amalgerol 3-4 l/ha-os dózisát. 

 

Állati eredetű kártételek, vadkárok regenerálása

A melegedő időjárás kedvez a mezei pocok felszaporodásának. Tavasszal nagyon sok pocok lyukat lehet találni a repcében. Az őszi káposztarepce kora tavaszi indulása erősen befolyásolja a termésátlagot, ezért fontos a pockok által lerágott repce mielőbbi regenerálása.

 

Mezei pocok kártétele repcében – a k árosodott növényeket segítsük Amalgerol-lal

A pockok teljesen lerághatják a levélzetet és csak a repce csúcsa, a szár közepe marad meg. A növénynek ebben a helyzetben nehéz az indulás, ezért segíteni kell. Az Amalgerol 3 l/ha dózisa beindítja a repce növekedését, a lerágott repce növény hamar levelet hoz és utoléri a nem lerágott társait. Az Amalgerol rovarölő szeres kezelésekkel egymenetben is kijuttatható.

 

Fagykár regenerálása

A korai kitavaszodás nagyon veszélyes lehet a növényekre. A korai meleg megindítja a növények nedvkeringését, előrébb jön a virágzás. Minél korábban köszönt be a tavaszi felmelegedés, annál valószínűbb, hogy még visszatérhet a tél és lehűléssel, faggyal lepi meg a termelőket. 

 

A kora tavaszi fagykár almában és búzában stresszt okoz a nö vénynek –
mielőbbi regenerálásra használjuk az Amalgerol-t

 

Szántóföldön az őszi búza levele a csúcsi részektől elhal a fagy hatására, a repce levelei egyszerűen leszáradnak. Ez nagyon visszavett a növények fejlődését, mivel a növények energiája először nem a növekedésre, fejlődésre, hanem a lefagyott levélzet pótlására használódik el. Ha olyan
erős a fagy, hogy a növekedési csúcsok is elhalnak, ezt a növények mellékhajtások erőteljes fejlesztésével igyekeznek pótolni.

Ebben az esetben ezeken a mellékhajtásokon már kevesebb lesz a termés, mert a hajtások felnevelése is plusz energiát von el a növénytől. Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, a levélzet minél gyorsabb pótlásáról kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol fokozza a növények növekedési erélyét és az új hajtások gyorsabb fejlődését.

 

Gyümölcsösökben a fagykár sokkal nagyobb lehet, mert a fagy beköszöntése virágzásban a teljes termést megsemmisítheti, sőt a következő évi termést is erősen korlátozhatja. Ha virágzásban a bibe károsodik biztos a termésveszteség. Szőlő esetében, ha már kifejlett, nagy hajtások fagynak el, az nem csak az adott évi termést semmisíti meg, hanem az újrahajtott vesszők sem érnek be időben, amely a jövő évi termést csökkenti. 

 

A májusi fagy előtt történt Amalgerol permetezés
jelentősen mérsékelte a fagy károsító hatását szőlőben

Ukrajnában és Szerbiában gyümölcsösökben használják az Amalgerol®-t a fagy károkozásának mérséklésére. Almában, rügypattanás után, előrejelzésre alapozva, a fagy bekövetkezése előtt 2 nappal, Amalgerol 5 l/ha dózisát kipermetezve, a fagy által károsított rügyek száma a felére csökken.

Az Amalgerol® ilyen jellegű ’fagyvédő’ hatását a szőlőtermesztők is felismerték. A fagy érkezése előtt Amalgerol® permetezés jelentősen csökkentette a fagy károsító hatását.

Ha a fagy bekövetkezett az Amalgerol®-t azt követően kell kijuttatni 4-5 l/ha dózisban, majd a kezelést 2 hét múlva meg kell ismételni. A fagykár utáni Amalgerol® felhasználás gyümölcsösökben az adott évi termést már nem tudja pótolni, de a növényeket növekedésre serkentve a jövő évi
termőképesség biztos megalapozója. 

 

Hidegstressz kezelésére

Kora tavasszal a hirtelen jött hidegebb levegő és a csapadék hatására a talaj 4-5 C°-ra is lehűlhet. Ennek egyenes következménye, hogy az alacsony talajhőmérséklet hatására a kukorica tápanyagfelvétele (főként a foszfor) korlátozott és a kukorica megáll a fejlődésben (pl. 2019 tavaszán).

 

A hideg hatására tápanyaghiány tünetek jelentkeznek
a kukoricában – az Amalgerol segíti a növényt
ebben az időszakban

Ez a hideg a kukorica fejlődési dinamikáját 2-3 héttel eltolja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, amely nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a 2-3 hetes késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen.

Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az  Amalgerol 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik. 

 

Aszálystressz enyhítésére

A kora tavaszi aszály főleg az őszi vetésű növényeket veszélyezteti. A repce virágzása elején kipermetezett Amalgerol® 2-3 l/ha dózisban növeli a virágok megtermékenyülését és fokozott tápanyagfelvételre serkenti a repcét, amely hatására a növekedésben visszamaradt oldalhajtások is termékenyülnek. A virágok megtermékenyülését fokozhatjuk bórtartalmú lombtrágyákkal, amelyekkel az Amalgerol jól keverhető. Az Amalgerol®-t a repce virágzás kezdetén történő rovarölő permetezésével együtt is kijuttathatjuk.

 

Az aszálystressz kihat a termésmennyiségre – Amalgerol kezeléssel segíthetünk a növényeknek

Az őszi búza esetében az intenzív tápanyagfelvétel a szárbaindulás elején kezdődik. A tavaszi csapadékhiány miatt az őszi kalászosok csak nehezen veszik fel a talajból a tápanyagokat, ezért levéltrágyák alkalmazásával a levélen keresztüli tápanyag-utánpótlást kell előtérbe helyezni. A tápanyagok érvényesülésének fokozására, a növények kondíciójának javítására és a vízhiány okozta stressz csökkentésére javasolt 3-4 l/ha Amalgerol®-t kipermetezni. Az Amalgerol® alkalmazása aszályos körülmények között sokat segíthet az őszi kalászosok termékenységének megőrzésében. 

A tavaszi vetésű növények esetében, ha a vetés aszályos időszakra esik, kelés után, már a növények 2-3 leveles állapotában segíteni kell a fejlődésüket. Ekkor az Amalgerol-t nitrogéntartalmú levéltrágyákkal együtt 3-4 l/ha dózisban érdemes használni. Az Amalgerol®-t kijuttathatjuk a kelés utáni gyomirtó szeres permetezésekkel egymenetben is (kivéve perzselő hatású gyomirtók, pl.: bentazon, karfentrazon, piraflufen, bromixinil hatóanyagok). Ilyenkor az Amalgerol® segíti a gyomirtó szerek hatáskifejtését és kondicionálja a kultúrnövényeket. A tavaszi növények Amalgerol® kezelése egyben talajkezelést is jelent, mivel a megérkező bemosó csapadék a talaj felső rétegébe juttatja az Amalgerol®-t ahol fokozott lesz a talajélet és fejlettebb gyökérzet fejlődik. Az erőteljes gyökérzet kialakítása aszályos körülmények között a vízfelvétel kulcsfontosságú tényezője.

 

Jégverés, viharkár regenerálására

A szélsőségessé vált időjárás következménye, hogy hirtelen lecsapó viharok, jégesők veszélyeztetik a termesztett kultúrnövényeket. A növényállományok ilyenkor erőteljes károkat szenvednek, amellyel nem csak a növények asszimilációs felülete csökken, hanem a keletkező sebzések utat nyitnak különböző kórokozók fertőzésének is. A jégeső károsítását csak nehezen heverik ki a növények. Szőlő és gyümölcs kultúrákban fokozottabb a következmény,
ugyanis a következő évben termő hajtások és vesszők is károsodhatnak, amely még a jövő évi termést is veszélyezteti.

 

Súlyos jégkár kukoricában és szójában – ezek kezelésére és regenerálására alkalmas az Amalgerol

A vihar- és jégeső okozta károk enyhítésére alkalmazzuk az Amalgerol® 3-4 l/ha dózisát réz készítménnyel kombinációban.

A viharstressz utáni Amalgerol® permetezés következtében a növények tápanyagfelvétele megnő és a növények gyorsabban heverik ki a viharok okozta káros hatásokat. A regenerálódáshoz további segítséget nyújtanak az Amalgerol®-ban található olyan növényi hormonok (auxin, gibberellin), amelyek révén a növényeket a készítmény erőteljes növekedésre serkenti és így a viharok okozta sebek hamarabb gyógyulnak és a növény erőteljes növekedésnek indul. 

Megrendelés / árajánlatkérés ide kattintva

 

VIDEÓK

Kukoricatarló kezelése búzavetés előtt

 

Növényi stressz kezelése

 

Amalgerol őszi búzában

 

Amalgerol használata őszi búzában

 

Amalgerol Starter és KáPé Bór repcében

 

 

Amalgerol hatása napraforgóban gyomirtó fitotoxicitás esetén

 

 

KáPé Bór és Amalgerol napraforgóban

 

Forrás: HECHTA Kft.

További cikkek: Kukoricatarlók kezelése búzavetés előtt

 

Megrendelés / árajánlatkérés ide kattintva

 

 

Megosztás: