Az Agro-ökológiai Program (AÖP) során is jelentőséggel bír a talajkezelés, talajkondícionálás. A megfelelő biostimulátor, mikrobiológiai készítmény és talajkondícionáló készítmény alkalmazását pontokkal jutalmazza a program. Ugyanakkor nem mindegy mivel kezelünk. Nem csak a pontgyűjtés, de a hatás is számít!

 

Mutatjuk mivel:

Az általunk is tesztelt Balance System Product Family REGEN L&T NOVA az Agro-ökológiai Program (AÖP) során kiválóan használható talajkondícionáló, baktérium és fermentált gyógynövénykivonatot tartalmazó biostimulátor.

 

A gyártó a már 2015. óta engedéllyel rendelkező Balance System Product Family REGEN márkanevű, szennyezett területek mentesítésére szolgáló termék felhasználásával és egyéb kiegészítőkkel létre hozott új talaj és növénykondicionáló, biostimultor terméke, mely a Balance System Product Family REGEN L&T NOVA márkanevet kapta.

Alapanyagok:
Élő baktériumflóra mellett fokhagyma és fekete nadálytő gyökér fermentált kivonata, valamint Dudarit, Alginit mikroörlemény, Bio ricinus olaj.

Felhasználás:
Szántőföldi és kertészeti kultúrákban talajkezelésre, 30 liter/ hektár dózissal.

A termék ökotermesztésben is engedélyezett, rendelkezik a Biokontroll minősítéssel.

 

Tesztek

Két egymást követő évben végezték el a talakondícionáló biostimulátor vizsgálatát melyek nagyon jó eredményeket hoztak.

A vizsgálatokat két fajta technológia alkalmazásával kivitelezték:

  1. az egyik alkalmazási módnál a talaj előkészítéskor 30 liter/hektár dózissal évente egy alkalommal
  2. a másik alkalmazási lehetőség a növény termesztési ciklusa alatt 6 alkalommal, alkalmanként 5 liter/hektár dózissal történő kijuttatás.

 

Mivel mindkét alkalmazás megfelelő eredményt produkált, így a termelő azt választhatja a biostimulátor kijuttatásához, amelyik a legköltséghatékonyabban illeszthető alkalmazott technológiájába. A kijuttatáshoz mindig a termelő által már megszokott vízmennyiséget lehet használni, ezáltal ez sem jelent többlet erőforrást.

 

Ipari sárgarépa kísérlet

 

A kísérlet 3 hektáros földterületen lett kivitelezve. A területet elfelezték, felét kezelték a Balance System Product Family REGEN L&T NOVA márkanevű biostimulátor és talajkondicionáló permetező szerrel. Az ajánlott 30 liter/hektáros dózist figyelembe véve a kezelt területre (1,5 ha) 45 liter NOVA termék lett kijuttatva, 880 liter vízzel keverve. Ezt követően azonnal bedolgozásra került a felső 10-15cm-es rétegbe.

 

A kezelt és kezeletlen terület is azonos növényvédelmet kapott, az eltérés csak a kezelt terület talajoltása volt.

Külön időpontban történt a kezelt és kezeletlen területeken a répa betakarítása így mérni lehetett a két terület közötti mennyiségek eltérését. A kezeletlen területről 65 115 kg, míg a kezelt területről 70 980 kg ipari répa került betakarításra. Ez 5 865 kg többletet jelent a kezelt terület javára.

 

Ipari sárgarépa kísérlet a második évben

A második évben is sor került a sárgarépa talajoltási teszt elvégzésére. Kijuttatás szántóföldön, a fronthidraulikán lévő permetezővel történt 30 l/ha dózisban, művelőeszköz szélességben és egymenetben bedolgozásra került.

A biostimulátor és talajkondícionáló tesztje az alábbi adatokat eredményezte:

– Bakhátak száma: 168
– Kezelt bakhátak: 62
– Kontrol bakhátak: 106

– Betakarított összes termés: 15 3315 kg
– Kezelt terület termés: 61 250 kg
– Kontroll terület termés: 92 065 kg

– Kezelt terület átlag: 61250 : 62 = 987,9 kg / bakhát
– Kontroll terület átlag: 92065 : 106 = 868,5 kg / bakhát

Azonos bakhát számmal számolva (62 bakhát) a kezelt területről 7 403 kg sárgarépa többlet volt betakarítható.

 

A területet kezelő növényorvos gyakorlati tapasztalatai a termék használatakor:
 

– Homoktalajon nőtt a hozam, a szár maradványok bomlása javult.
– Magasabb humusz tartalmú homokos vályogtalajon a talaj szerkezete, szemcsézettsége javult, a növények jobban fejlődtek.
– Talajélet regenerálására, talajkolloidokhoz kötődött, a növények számára elérhetetlen tápelemek felszabadítására alkalmazható, így csökkenthető a kijuttatandó foszfor, kálcium tartalmú műtrágyák mennyisége.
– Sárgarépa kísérletben a kezeletlen kontrollhoz képest nőtt a hozam, 9-10 % terméstöbblet mellett a jobb minőség, és osztályozottság is látható volt.

 

A Balance System Product Family REGEN L&T NOVA biostimulátor és talajkondícionáló terméket saját ültetőládás kísérletben is kipróbáltuk, mely szintén remek eredményt hozott lsd. korábbi cikkünket.

 

 

 


HIRDETÉS


Címkék: , , ,
Megosztás: